С празничен водосвет и урок по родолюбие почетоха народните будители в Плиска

15:06, 01 ное 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тържествено честване на Деня на народните будители се проведе в Двора на кирилицата в Плиска.

Церемонията започна с отслужване на празничен водосвет от отец Андрей и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. св. Кирил и Методий.

Гости на събитието бяха народни представители от Шуменско, областни управители от Североизточна България, кметове, ректорът на Шуменския университет, представители на научната общност в лицето на доц. Пламен Павлов и други. Празникът премина под патронажа на областния управител Донка Иванова.



Слеф официалната церемония започна и урокът по родолюбие под мотото „От Първопрестолна Плиска до младите будители".

Доц. Тодор Тодоров заяви пред събралите се млади учители и общественици, че от Плиска тръгва просвещението на нашия народ.

„Първо трябва да започнем с тези български владетели от края на 7-8 век, които избраха това място за българска столица и преживяха тежката криза на държавния пубертет на българското ханство през втората половина на 8 век, за да може то в началото на 9 век да се изправи като една от великите сили в Европа”, обясни той.



След него, думата взе Николай Русев- ст. експерт „Обществени науки и гражданско образование“ в РУО Шумен, който акцентира върху общите черти на будителите, принадлежали на различни исторически времена, трудили се на различни житейски поприща, като някой от тях са имали, а други не са имали шанса да видят увенчано делото на своите усилия.



„Всички те са живели в тежки или в преломни времена, когато определянето и следването на вярната посока е изглеждало трудно до невъзможност. Всеки от тях е трябвало да действа въпреки обстоятелствата, преодолявайки недоверието и страховете на околните. Имали са куража да поемат и да носят отговорността да прокарат пътя на нещо ново и да понасят упреците на разколебаните и недоволните от промените. Жребият на будителите неизменно е бил да водят и да окуражават сънародниците си и поради това, да жертват своето и на най- близките си хора спокойствие и благополучие”, заяви той.

След това започна и дискусията между младите учители и представителите на академичните среди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама