В Деня на народните будители откриха площад „Димитър Киров“ в Пловдив

15:23, 01 ное 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безименното досега площадно пространство пред храм „Св. Никола“ в Стария град вече официално се нарича площад „Димитър Киров“ – в памет на големия български художник, свързал творческата си и житейска съдба с Пловдив. „За мен е изключителна чест и удоволствие, че този площад се наименува на един от най-видните ни съграждани.  Мястото е изключително хубаво, в сърцето на Стария град – между два храма, до Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, от която очакваме да излязат достойни следовници на ДиКиро“, сподели кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Заедно със съпругата на художника Русалия Кирова той откри табелата с името на площада. Районният кмет припомни, че решението за това е взето с пълно мнозинство от Общинския съвет в Пловдив след обсъждане в културните среди. „Много съм радостна, че това се случва точно в Деня на народните будители. Димитър Киров беше щастлив, че живее в Стария Пловдив и именно тук сътвори голяма част от своите монументални произведения, които до ден днешен красят града, радват пловдивчани и гостите от всички краища на света“, каза Русалия Кирова.

Директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив“ Минко Кафтански покани всички изкушени от изобразителното изкуство да се насладят на творчеството на художника в къща „Стамболян“, където е експонирана прекрасната му колекция. „Димитър Киров беше истински будител – освен голям художник, беше и мощен двигател – създаде първия, и то международен, пленер в България, както и уникалните за страната ни „Есенни изложби в Стария град“. Искаше да се създава хубаво, истинско, честно изкуство“, посочи близкият приятел на ДиКиро художникът Николай Кучков.

На церемонията по наименуването на площада присъстваха също заместник-кметът на район „Централен“ Деница Чингарова, общественици, художници, приятели на твореца и граждани.

Идеята е в скоро време на подходящо място на площада да бъде изложена сътворената от Димитър Киров мозайка „Тракийка“, която Русалия Кирова дарява на пловдивчани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама