Пловдив има достатъчно човешки ресурс и ще продължи да бъде успешен пример за икономически растеж

15:45, 01 ное 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Индустрията заема около 50 % от икономиката на регион Пловдив и това се дължи основно на факта, че до момента са инвестирани 4 милярда евро в 6 индустриални зони в региона. „Научихме се как да се развиваме и това ни прави предпочитана зона за инвестиции.” С тези думи кметът на град Пловдив Иван Тотев откри първата годишна конференция на тема „Да правиш бизнес в България”, организирана от Капитал в партньорсво с Община Пловдив, “Клъстер Тракия икономическа зона” и Индъстри Уотч. По думите на Тотев случващото се в Пловдив е плод от една страна на добрите основи, историческия шанс и човешкия фактор и от друга, на съвместната работа на всички заинтересовани страни. Партньорството между бизнеса и университетите е в основата на качествения човешки ресурс, който Община Пловдив предоставя на компаниите, решили да инвестират в региона. Като успешен пример Тотев посочи инвестицията от 200 хиляди лева в 30 студента по информационни технологии, които след първата си учебна година ще бъдат привлечени като стажанти в някои от големите компании в региона. В заключение Иван Тотев отбеляза, че се гордее със свършеното до момента и изтъкна, че на фона на наболелия демографски проблем в Пловдив продължават да се отварят нови предприятия.

Специален гост на форума беше президентът на Република България Росен Плевнелиев. Той също сподели мнението, че проблемът с работната ръка и демографската криза е мит и нищо не е попречило на компаниите, които са дошли да намерят кадри, качествени мениджъри и добра среда за развитие.

Според инж. Пламен Панчев, председател на “Клъстер Тракия икономическа зона”, успехът на Пловдив се дължи на успешното публично – частно партньорство, което регионът развива. „Има много голям потенциал в бъдещето развитие на редица пректи, които няма как да се случат без частната инициатива. Преди 20 години не сме си и помисляли, че днес може да бъдем един от най-добре развиващите се проекти в цяла Европа. Това нямаше да бъде възможно без успешното партниране между държава и частен сектор.” – коментира инж. Панчев.

Първата годишна конференция „Да правиш бизнес в България: успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал”,  предизвика голям интерес и успя да привлече над 300 представители на бизнеса и местната власт, инвеститори от България и чужбина, консултанти и др.

Сред официалните гости на форума бяха вицепремиерът Томислав Дончев, постоянният представител на Световна банка за България Тони Томпсън, изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев и др.

Форумът ще продължи и утре, когато участниците ще имат възможност да посетят предприятия, базирани в Икономическа зона Тракия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама