Наградиха Будители на годината в Банско

16:17, 01 ное 16 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
107 години след първото честване на Деня на народните будители, пред паметника на Паисий Хилендарски в града, кметът на Банско Георги Икономов, даде старт на тържествата.

Специален гост на честването бе евродепутатът и зам.-председател на групата на ЕНП Мария Габриел.

"И днес, когато се изправяме пред паметника на титана Свети Паисий Хилендарски, отдаваме синовна почит към сътвореното от него, към делото на всички онези, чиито постижения и стоицизъм са ни запазили като народ. Правим го с достойнство и с преклонение, защото ние като банскалии, можем да се гордеем с право със своите предци, да се гордеем със своето минало, със своето днес, със своята култура, история и духовно богатство", поздрави градоначалникът.

Кулминацията на честването бе връчването на приза „Будител на годината за 2016 г.“ на община Банско. 

Тази година комисията, излъчила претендентите, определи две заслужили дами - Невенка Бардарева и Гълъбица Тодева. 

Невенка Костадинова Бърдарева е дългогодишен учител, директор на най-старото учебно заведение в града, което под нейно ръководство реализира редица проекти. Благодарение на нея, училището е член на Световен образователен форум, основоположник е на интегрираното обучение на ученици със специални образователни потребности.

Гълъбица Маркова Тодева е известна сред банскалии като дългогодишен музеен работник, посветил по-голямата част от живота си на Банско и неизчерпаемото му културно-историческо наследство, дало значим принос в утвърждаването на националната ни идентичност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама