Осем ще участват в избора за нов Старозагорски митрополит

12:50, 03 ное 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осем архиереи намериха място в списъка с достоизбираемите епископи на Българската православна църква, които ще участват в изборите за нов Старозагорски митрополит, съобщиха от Светия Синод.

На свое заседание вчера Светият Синод  разгледа внесеното писмо от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, наместник на овакантения Старозагорски епархийски престол, и на основание чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП определи следната листа на кандидати за митрополитски избор: Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей, се казва още в съобщението.

Предстои  наместникът Антоний да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски избиратели и да се определят дати за Епархийски избор и за Каноничен избор.

На Епархийски избор избирателите ще излъчат двамата кандидати събрали най-много гласове.

След това на свое заседание Светия Синод ще разгледа изборните книжа и ако епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен, в следващата неделя в параклиса на Синода ще се проведе каноничният избор, на който митрополитите от Светия Синод, с гласуване, ще изберат един от двамата епископи за нов Старозагорски митрополит.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама