Освен Борисов и Лозан Панов, правосъдният министър също пoиска нова проверка по „Яневагейт“

15:27, 03 ное 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ВСС си има други неща очевидно, за които да спорят. Може би се умориха и те да се занимават с темата „Яневагейт“.  Недоумение буди в мен факта, че адв. Момчил Мондешки е мълчал една година и според мен трябва да се възобнови проверката по скандала, тъй като е вторият участник, който потвърждава, че разговорите наистина са се случили. Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева за скандала със записите между „двете каки“ Владимира Янева и Румяна Ченалова, който се разгоря наскоро с нова сила.

Припомняме, че премиерът Борисов в сряда също взе отношение по новите разкрития и отправи упрек към адв. Мондешки, че една година е мълчал и не е обяснил по-рано как и защо са направени записите. Самият Мондешки пък заяви ден по-рано, че записите са режисирани от него, Янева и Ченалова с цел да се създадат компромати, които да се изполват срещу министър-председателя и главния прокурор Сотир Цацаров. Ченалова пък категорично отрече това да е вярно. Преди пленумът на ВСС днес шефът на ВКС Лозан Панов изрази задоволство, че като него Борисов също иска проверка по скандала.

По думите на Захариева, Висшият адвокатски съвет също трябва да се сезира по изнесената от адв. Мондешки информация, както и редица други институции, които трябва „да се задействат“.

„Абсурдно е това да се спрягат компромати срещу лица, за да запазят себе си“, каза още правосъдният министър като допълни, че „това си е чисто изнудване“.

Захариева отбеляза още, че правителството няма да позволи да изгуби пари по европрограмата „Добро управление“ заради ВСС.  „Когато наближава крайният срок за предаване на проектите и трябва да се стегнем и да работим заедно, за да ги подадем се открива дебата трябва ли ВСС да участва в проекти или не“, коментира тя, като припомни, че при Съвета за съдебна реформа и приемането на стратегията за съдебна реформа, кадровиците са искали „повече и повече“ проекти да поемат.

Проектите пък са част от направените промени в Закона за съдебната власт, която предвижда електронно правосъдие и реформиране на съдебната карта, което пък ще стане с помощта на европроекти.

Припомняме, че европроектите на съдебния съвет бяха част от случая около поисканата оставка на председателстващия ВСС Димитър Узунов. Причината е, че той изнесе неверни факти срещу кадровика Калин Калпакчиев, че въпосният ще вземе над 300 хил. лв. от проект, който оглавява. Това обаче се оказа невярно, Калпакчиев е само част от екипа на проекта и ще получи за извънредния си труд, колкото и останалите му колеги. Поради това той поиска оставката на Узунов, но пленумът на ВСС отказа да му я поиска. Самата ситуация обаче доведе до колебания между членовете на ВСС и някои от тях поискаха да се откажат от оглавяването на проектите, по които работят, за да не се използва този факт за уронване на престижа им. Дори се появиха мнения ВСС въобще да не се занимава с европроекти, което пък ядоса министъра.

Вицепремиерът Дончев няма да допусне България да загуби европари, ако продължаваме да се забавяме те ще бъдат пренасочени към други органи на съдебната власт. Като минситър аз не искам съдебната система да губи тези пари и да трябва да се дават от бюджета. С или без ВСС електронно правосъдие ще има, каза Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама