Филип Димитров за 10-и ноември: Направихме, каквото сметнахме за правилно

13:51, 11 ное 16 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Направихме, каквото сметнахме за правилно. Така бившият и първи демократично избран министър-председател Филип Димитров, коментира на 10 ноември 2016 г., събитията от преди 26 години и свалянето на Тодор Живков от власт.  Той, Юлия Христова и Васил Гюров разказаха свои вълнуващи лични истории за събитията от онези години, по време на "Не/Преходната вечер за наивници", организирана от MOVE.BG.  

„Човек не влиза в политиката, зa да му ръкопляскат, а за да управлява.", допълни още Димитров за действията си като премиер тогава в първото демократично правителство.

10 ноември донесе краха на един от най-дълго управлявалите диктатори в Европа, а редом с това и противоречива историческа оценка за случилото се на самата дата – за успехите, провалите и продължителността на Прехода. Тримата гости бяха на едно мнение, че е имало конспирация срещу демокрацията в България, че е имало хора, които искат да я саботират и да я изкривят.



Въпреки множеството проблеми в нашата държава обаче, вие живеете в демокрация, вие сте свободни, каза бившият премиер на множеството млади българи дошли да чуят и разберат още малко за събитията от 10 ноември.

В търсене на изгубената романтика и един различен прочит на Прехода, Юлия Христова, музиковед и пианист, разказа за трудностите в личен и материален план, които са и коствали създаването на първата частна концертна агенция в България /1990 г./ и на Нов симфоничен оркестър /1991 г./



"Истината е, че стандартът се постига с движение. А да преминеш от безвремие във време е безкрайно трудно.", каза тя на младежите опитващи се да разберат какво е бил т.нар. Преход, за онези, които са били на първите линии в борбата за демокрация.

Васил Гюров, един от създателите на автентичното „Ревю“ разказа, че след 10 ноември е живял за повече от година в Германия, след което се завръща в България. Той е искал да отиде в САЩ  като повечето българи по онова време, но все са се появявали пречки, което го е накрало да осъзнае, че мястото, където трябва да бъде всъщност е в родината му.



Музикантът призова младите хора, когато нещо не им харесва в България не да бягат извън граница, където ще е по-лесно, а да положат нужните усилия да го оправят или да го променят. След тези негови думи залата избухна в аплодисменти, а непреходната вечер на наивниците продължи с още истории, съвети, въпроси и разговори между едни хора, млади и по-стари, които са се борили и ще се борят за демокрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама