Зам.-министър Атанаска Николова: Едва 20 % от находищата на минерални води в България се използват ефективно

14:01, 11 ное 16 25 712 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едва 20 % от находищата на минерални води в България се използват ефективно. Това обяви днес в Шумен зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, която заедно с Камелия Георгиева - изпълнителен директор на Националния доверителен екофонд, представи условията и възможностите, които предоставя Националната  програма „Минерални води“.

На срещата бяха поканени и представители на общините, попадащи в обхвата на Басейнова дирекция „Черноморски район“ на територията на които се разкриват находища на минерални води. Това са Аврен, Айтос, Аксаково, Балчик, Белослав, Бургас, Варна, Долни Чифлик, Каварна, Несебър, Поморие, Приморско, Провадия, Търговище, Шабла и Шумен. Целта на програмата е подмяна, изграждане или разширяване на инфраструктурата за пренос или подаване на минералните води до ползватели, резервоари, топлообменници, оборудване за експлоатация и водовземане и др. Тя стартира на 1 ноември, а крайния срок за внасяне на предложенията, е 16 декември тази година. Бюджетът на програмата е 3,5 млн. лв.

„България е на второ място по богатство на ресурсите на минерална вода в Европа. 102 от минералните находища са публична държавна собственост. Експлоатационния ресурс е оценен на 3803 л/сек. Технически възможния капацитет е около 2241 л/сек. Нашите минерални находища са изключително ценни, водата в тях е много чиста, голямо е и разнообразието по отношение на температурните характеристики и качеството. Водата може да се използва за бутилиране, за хранителни напитки и стоки, лечебни цели, профилактика и СПА процедури. Голяма част от тези находища могат да се използват и като източник на геотермална енергия. Особено в Южна България има находища с температура на водата над 100 градуса. Наистина богатство, което на този етап не се използва оптимално”, обясни зам.-министър Николова и добави, че 63 находища са предоставени от МОСВ за безвъзмездно управление на 42 общини за срок от 25 години.

Освен тях, има и 37 находища публична общинска собственост. Общо ресурса на откритите находища се оценява на около 4600 л/сек. Министверството и НДЕФ са извършили проучване и анализ на потребностите и готовността за програмата, още преди нейното начало. Анализът показва, че голяма част от общинската водопроводна и водопреносна мрежа е амортизирана и има нужда от основни ремонти или цялостна подмяна. Има нужда от сериозни инвестиции, но общините нямат достатъчен финансов ресурс.

„Максималната безвъзмездна финансова помощ е 50 %, а останалите пари трябва да бъдат осигурени от общините. Общината бенефициент трябва да подготви бизнес план, който да докаже икономическата целесъобразност. Това е и основната цел на програмата- да стимулира общините, които провеждат активни политика за местно икономическо развитие. Това е един неоценим ресурс, който подпомага местното икономическо развитие и трябва да се разглежда като един лост за развитие”, каза още зам.- министър Атанаска Николова.

Заместник-кметът на Шумен д-р Светлана Маркова заяви, че Общината ще направи всичко възможно, за да кандидатства по Националната програма "Минерални води". Минералният извор в село Мараш, е единствения на територията на общината, който обаче не се използва от 1996 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама