Над 100 000 туристи са посетили Старозагорско тази година

16:28, 11 ное 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Област Стара Загора бележи ръст в сектора „Туризъм”- за първите осем месеца на т.г.  са посрещнати над 100 000 туристи, което е около 6% повече в сравнение с предишни години. Не случайно Стара Загора се намира на стратегическо място. Областта е изключително богата на културно-историческо наследство, на минерални извори, на биоразнообразие, което е предпоставка тук да се развиват всички форми на туризма", каза днес в Стара Загора министърът на туризма Николина Ангелкова.  Тя участва в среща по проблемите на туризма с представители на бизнеса и местната власт.

Участниците в Световния конгрес на древните цивилизации и модерния туризъм ще посетят Старозагорска област на 1 декември т.г., съобщи още Ангелкова. В края на ноември страната ни ще бъде домакин на Световния конгрес на древните цивилизации и модерния туризъм, в който ще участват 800 делегати от 152 държави. Сред тях ще бъде и принцесата на Йордания Дана, председател на Културния фонд за античното наследство на Петра.

Тя пое ангажимент Министерството на туризма да проведе през май 2017 г. в Стара Загора важен международен форум с участието на големи чуждестранни оператори като „Томас Кук“ и ТУИ, посветен на обучението на кадрите в туризма. Градът ще бъде домакин и на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм.

Ръст от 15% на годишна база в сектор „Туризъм” със 7 милиона чуждестранни туристи и приходи в размер на 4,7 млрд. лева на осемгодишна база, отчитат от министреството. Резулатите са постигнати със само 4 млн. евро дадени за реклама, докато в Испания разполагат с около 90 млн. евро, а в Турция-над 140 млн. евро. "С този малък ресурс, но с ефективната работа на хората от туристическия бранш, за първите шест месеца България заема първо място по ръст на нощувките според данните на Евростат за страните-членки на ЕС",  коментира министър Ангелкова. Тя съобщи още,  че в проектобюджета за следващата година са заложени близо 30% повече средства за реклама.

За популяризирането на страната ни като атрактивна дестинация важна роля има и създадения онлайн регистър, който за една година има над 6 милиона уникални посещения. В него са включени над 3400 атракции, а старозагорските са повече от 40.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама