Влезе в сила присъдата за смъртта на насилваната от баща си Станка

17:21, 14 ное 16 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Върховния касационен съд остави в сила въззивното решение на Апелативния съд във Варна, с което бе потвърдена присъдата на Варненския окръжен съд за убийството на невръстната Станка. Смъртта на детето, което издъхна в болница след системен побой и насилие от баща си Милко Стоянов, потресе Варна през лятото на миналата година.

На 25 март тази година ВОС призна Милко Стоянов за виновен за това, че в периода 25 май – 2 юни 2015 г. умишлено умъртвил родната си дъщеря на възраст 1 година и 8 месеца. Деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Детето почина в болница на 8 юни миналата година.

Стоянов бе признат за виновен и в това, че в периода 30 май – 2 юни миналата година, при условията на продължавано престъпление, извършил действия с дъщеря си с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, като блудството е извършено чрез използване на безпомощното състояние на пострадалата.

Първоинстанционното производство бе проведено при условията на съкратено съдебно следствие, като Стоянов призна фактите в обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. Съдът му наложи наказания и по двете обвинения, като той трябваше да изтърпи най-тежкото от тях - доживотен затвор. Заради съкратеното съдебно следствие то бе заменено с лишаване от свобода за срок от 28 години, при първоначално строг режим.

По време на съвместното съжителство с майката на дъщеря си Стоянов системно я малтретирал и затова малко преди да роди, жената го напуснала. Три месеца след раждането майката заминала с бебето и с родителите си за Франция. Година и 4 месеца по-късно се върнала в България и склонила пак да живее с Милко в дома му във варненския квартал „Максуда“. Според събраните доказателства той продължил да малтретира майката и детето, както и да извършва блудствени действия с дъщеря си. Тормозът бил ежедневен, с особена жестокост.

На 2 юни миналата година майката безпомощно наблюдавала как Стоянов хвърлил невръстното момиченце в леглото, а след това удрял главата му в пода. Тя се уплашила, че детето не диша, и започнала да вика за помощ, за която се отзовали съседи. В суматохата Милко избягал, но бил заловен и бит от мъже от квартала. Едва пристигането на полицейски патрул прекратило побоя. При приемането на детето в болнично заведение то било в кома, от която така и не се събудило въпреки лекарските грижи.

Заключението на експертите е, че Милко Стоянов е психично здрав и към момента на престъплението е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

След произнасяне на последна инстанция присъдата на Варненския окръжен съд влиза в сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама