Пътната полиция с ред инициативи в подкрепа на пешеходците

09:16, 16 ное 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В ход е вторият етап от тазгодишната традиционна кампания на сектор „Пътна полиция” „Зима”. Той е посветен на правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Толерантността на пътя е важна предпоставка за безопасното движение по пътищата както на едните, така и на другите участници.

Етапът „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ се провежда за втора поредна година в рамките на традиционната акция „Зима“. Целта е да се напомни на пешеходците за техните задължения и отговорности като участници в движението, както и че със своето правилно поведение могат да допринесат за безопасността на движението по пътищата. 16 ноември е обявен от „Пътна полиция“ за Ден без пешеходци - жертви на пътя. На 20 ноември по традиция ще бъде отбелязан и Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия.

С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътнотранспортните произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от катастрофи.

Утре от 11 ч. служители на „Пътна полиция” ще вземат участие в инициативата на ДГ №10 „Карамфилче” за демонстративно пресичане на пешеходната пътека на бул. „Ян Палах” до стадион „Спартак”. Децата ще носят балони, които ще бъдат пуснати в небето в памет на всички техни връстници, загубили живота си на пътя.

На следващия ден учениците от ОУ „Христо Ботев” в кв. „Аспарухово” ще се срещнат със служители от „Пътна полиция”. Заедно те ще дискутират теми, свързани с правилното поведение на пешеходците на пътя; ще обсъдят възможните рискове и ще очертаят полезните съвети. Малко след 11 ч. учениците също ще отдадат своята почит към загиналите при ПТП, като демонстративно пресекат по една от пешеходните пътеки до училището.

Във връзка със Световния ден на възпоменание на жертвите на пътнотранспортните произшествия и предвид дейностите, които Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” във Варна реализира съвместно с ОДМВР – Варна, свързани с подобен род инциденти, 20 ноември е обявен за Ден на отворените врати в сектор „Специализирани оперативни дейности”. През целия ден желаещите да се запознаят отблизо с работата на българските спасители може да заповядат в местността Малка Чайка в кв. „Аспарухово”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама