Русе е домакин на Джаз Фест на 18 и 19 ноември

11:49, 16 ное 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Доходното здание се състоя пресконференция по повод предстоящия Джаз Фест Русе 2016 г. На нея присъстваха директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов и известният джаз- музикант Борис Петров, съобщават от пресцентъра на общината.

Националната джаз среща в Русе е един от най-старите и реномирани фестивали в България. Той събира елита на българските джаз музиканти и поддържа авторитета на родната джаз сцена у нас и в чужбина и традиционно се провежда в края на месец ноември.

На 18-ти и 19-ти, в Голямата зала на Доходно здание ще се проведе 41-вото издание в Русе. Програмата на фестивала през тази година включва както изявени български джаз музиканти, така и чужди изпълнители в самостоятелни програми или в съвместни с български музиканти.

Първото издание на проекта е през 1975 г., организирано от Петър Петров – „Парчето“, легендарен български джаз изпълнител, любител и популяризатор на джаза в България. След неговата смърт, художественото ръководство преминава в ръцете на сина му Борис Петров.

От три години той се стреми достойно да продължи делото на най-емблематичната фигура на джаза от нашето съвремие.

Организатори са Община Русе, ОП „Русе арт“, КДК, Фондация „Петър Петров – Парчето“, а Форумът получава подкрепа от Министерство на културата вече втора година. Община Русе може да се гордее и с оценката на Фондация „Америка за България“, която тази година спонсорира значително джаза в града.

Първата вечер ще започне със „Специал Квартет“ – среща на български и немски музиканти. След това – работещият в чужбина, но често гостуващият в Русе Владимир Карпаров с новоформирания си Бенд. Програмата ще завърши с Мирослава Кацарова – квартет: „Дезафинадо лайф“ с най-новия си проект.

Втората вечер ще започне с Йоцов кларинет секстет. Програмата ще продължи с Джаз Бифор – дуо на гостите от Франция Марио Станчев и Лионел Мартен. Джаз срещата ще завърши с акапелния секстет от Чехословакия „Скети“ – състав, който ще направи дебют на русенска сцена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама