Община Шумен има готовност за посрещане на зимата

13:01, 16 ное 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен е готова да посрещне зимата. Това заяви кметът Любомир Христов след заседанието на Общинският щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия. Той съобщи, че са намерили фирма, която ще се заеме с почистването на малките улици в Шумен. Договорът с нея ще бъде сключен до края на седмицата. При направената обществена поръчка през месец октомври, нито една фирма не пожела да се заеме с тази дейност.

Големите пътни артерии и булеварди в града ще се чистят от сняг от сметосъбиращите фирми “РТК” и “Екомакс”.

Представителят на „РТК” Атанас Кулев съобщи, че разполагат с 4 камиона, оборудвани за зимно поддържане, както и с пясъкоразпръсквачи. Снабдени са с 1200 тона сол, имат и хора за ръчно почистване на проблемите места.

Валентин Велев от фирма “Екомакс” докладва, че разполагат с 200 тона сол и 200 тона пясък, 4 камиона с гребла, 4 снегорина, 2 фадроми и др. снегопочистваща техника. 60 сандъка с пясък ще бъдат разпределени по спирките в общината. Шофьорите им ще дежурят и при влошаване на времето, ще реагират незабавно.

В помощ на почистването и подпомагането на закъсали автомобили ще се включат военнослужещи и техника на военно формирование 54060.

Освен доклади на членовете на Щаба за готовността на службите, фирмите и обектите от националното стопанство, готовност декларираха и кметовете на селата.



Те акцентираха основно върху осигуряването на дърва за огрев, хранителни продукти от първа необходимост, хляб и медицинско обслужване.

Много от селата в община Шумен имат проблеми с честото спирането на тока през зимата, тъй като клоните на дърветата по електропреносната мрежа натежават и притискат жиците. Нужно е да бъдат периодично подрязвани.

Населението в селата е почти изцяло снабдено с дърва за огрев, има и достатъчно селски чешми с питейна вода. Междуселските пътища в община Шумен ще се почистват от фирма „Барс”, а вътрешните улици с на техника на земеделските стопани и кооперациите. Голяма част от селата разполагат със стая за настаняване на бедстващи хора. Във Велино за тази цел са осигурени 2 помещения с общо 12 легла.

Предстои да се доставят сандъци с пясък и сол, там където това все още не е направено. 

Снабдяването с хранителни продукти е гарантирано. Магазини има навсякъде, освен в  малките села като Кладенец, Благово и Костена река. Реката, която минава през село Белокопитово, е в сравнително добро състояние. По бреговете и обаче има много надвиснали и изгнили дървета, което може да създаде проблем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама