Част от язовирите в област Добрич не са безопасни

14:08, 16 ное 16 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Част от язовирите продължават да не отговарят на изискванията за безопасна експлоатация, според законовите изисквания. Това е установила междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител Детелина Николова. В рамките на десет дни тя е проверила състоянието на речните корита и водосборни дерета, извън населени места и проблемни участъци по тях, както и потенциално опасните водни обекти на територията на областта.

Устатовено е, че дадените предписания за ремонт, извеждане от експлоатация или ликвидиране на стените на общински язовири в предаварийно състояние, не са изпълнени към момента на проверката. Изготвени са проекти за извеждане от експлоатация на няколко аварирали язовира, за които е необходимо да бъдат осигурени средства.

Необходимата документация за условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях в повечето случаи липсва или е твърде оскъдна. Към момента продължава да има издадени само 2 бр. технически паспорти за язовири в съответствие с изискванията. Контролно-измерителни системи има само на язовир Одринци, с изключение на нивомерни рейки на част от язовирите. Достъпът до част от обектите изисква високопроходими автомобили.

В изпълнение на дадените предписания, са понижени водните нива в язовири, където това е технически възможно, за освобождаване на свободни обеми.

На повечето язовири няма осигурен технически персонал. Собствениците нямат квалифицирани кадри, което възпрепятства изпълнението на изискванията на Закона за водите за осъществяване на правилна и безопасна експлоатация на съоръженията.

Като цяло се изпълняват задълженията по Закона за защита при бедствия, относно подготовката и поддържането в готовност на сили и средства, но поради липса на технически персонал на повечето от язовирите това е формално.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама