Борисов на изпроводяк: Обществото даде да се разбере, че иска промяна (обновена)

14:59, 16 ное 16 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов официално подаде оставка от трибуната на Народното събрание. Той изнесе кратко слово, в което поздрави победителите на президентските избори.

„Аз толкова честни избори не си спомням“, подчерта Борисов. Той продължи в хвалебствен стил колко много е свършило правителството му за две години управление. А Борисов очаквал да изкара максимум една година.



По неговите думи вотът в неделя е дал ясно да се разбере, че обществото иска промяна на политическата ситуация.

След словото на премиера започна обсъждането на оставката на правителството.

Борисов депозира оставката на кабинета още в понеделник, след като ГЕРБ загуби президентските избори с над 20 пункта разлика от независимия кандидат ген. Румен Радев, подкрепен от БСП.

Ето и цялата реч на Бойко Борисов пред депутатите:

„Подавам оставка на ръководения от мен Министерски съвет. Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на Република България.

Първо да честитим на победителите. Категорична, ясна, точна победа. И поне аз не си спомням толкова честни избори. Преди две години държвата беше в критична ситуация. Надявам се никой не е забравил. Имахме два варианта – правителство след правителство, избори след избори или да се опитаме по някакъв начин да стабилизираме държавата. Тогава БСП и ДПС излизаха от управление, единственият шанс беше между ГЕРБ, Реформаторския блок и да търсим подкрепа в патриотите и АБВ. Партии диаметрално противоположни, партии, които в много неща изобщо нямат съгласие. Нямаше идване мое в парламента, в което да не съм благодарил на всички вас от всички парламентарни групи, че бяхте отговорни, че има парламет. Че успяхме в една изключително тежка ситуация с мигрантски кризи, със срутване на цели държави под натиска на мигрантските кризи, войни, да изкараме две години. В най-оптимистичните ми прогнози това не се е случвало.

Мислех, че максимум може да се изкара една година в това състояние, в което дори най-близките ни коалиционни партньори Реформаторския блок имаха имаха тежки противоречия помежду си вътре в Блока. Налагаше се, за да се запази тази стабилност, ние да правим редица компромиси с една, с втора, с трета, четвърта партия. Аз си знам какво ми е било две години. Нашата оценка е, че се опитахме, положихме максимум усилия и поне в момента нито се е вдигнала цената на тока, трето тримесечие сме втори в Европа по ръст на икономиката – 3,5%, успяхме да платим, каквото имаше да се плати, близо 4 млрд. за две години повече приходи в бюджета и сигурно много неща, които не сме свършили.

Вотът в неделя даде ясно да е разбере, че обществото иска промяна, ново, каквото и както са го заявили хората, гласували и за референдума, и за двойката г-н Радев и г-жа Йотова. Някои казват – а защо трябва да се обвържат двата избора – защото това е реален вот, промяна на политическата ситуация. Има партия по-силна от нас на тези избори.

Много от вас са се опитвали да ме изведат – едни, че съм бил диктатор, други – султан, какви ли не глупости съм чул по мой адрес. Управлението се дава от народа и в момента, в който той е разколебан, че това е най-правилното управление, трябва веднага и незабавно да се върне. Това е моята убеденост и силна увереност. Народът в неделя каза - търсете друг начин да продължи държвата да се управлява. Разбира се, ние нашите изводи си ги правим, разбира се, нашите приоритети, които съм мислил, и ние, и кабинета, всеки един министър, аз съм ги помолил всеки да си сложи на сайта и в дните, които ни остават, да представи пред обществото направеното и разбира се, това, което не е напрвено.

Нямам претенциите изобщо и никога не съм ги имал всичко, което правим, да е незаменимо, нито, че ние сме имали претенциите да бъдем незаменими. И затова аз, честитейки победата, искам да помоля вече новото мнозинство, новите получили моралното право. Както преди две години ви казах, моралното право да управляваме се пада на нас, защото сме по-голяма партия. Сега, независимо че не са минали парламентарни избори, имаме вече съвсем друго разпределение на силите. Аз многократно чух от г-н Радев, не се и сънявам в това, а и между другото преди два три дена, когато в президентството гледах стария, отиващ си президент Плевнелиев и г-н Радев, усмивките, добронамереността, приемствеността, някак си ми стана по-спокоен. Защото зад хората вече ние имаме нов президент, за българите имаме нов президент.

Редното е, за да не вкарвате държавата в едно служебно правителство на 22 януари, второ служебно правителство, поемете още сега, направете консултации с президента Плевнелиев, г-н Радев да поеме и г-жа Йотова своята нова функция, дадена им от избора на хората. Направете служебно правителство, което да изкара до изборите. Ние ви вярваме, така както, вярно вие малко поговорихте, че машината за избори, щели да ги манипулират, какво ли не, видяхте, че и това не е така. Направете правителство... Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте! Ние каквото има необходимост, включително и до времето, в което парламентът трбява да работи, максимално ще бъдем конструктивни.

Моят съвет към всички политически партии е да чуят какво казват хората на референдума. Два и половина милиона са се произнесли – повече, отколкото и за г-н Радев, и за г-жа Цачева. Дали на нас ни харесва, или не – това е волята на народа. И така, както аз, когато има друга воля, се съобразявам с нея, така е редно и вие да се съобразите. Или ако не се съобразявайте така, както когато трябваше да тръгне референдума, много от вас напуснаха залата, за да останем само ние, които го пускаме, обяснете на хората какви са рисковете и какво трябва да се направи. Защото досега не се направи. Така че. Да, ние го приехме, ние го приехме, аз не бягам от отговорност. Всички други тогава очакваха, че ние ще спрем референдума и ще излезем, че ние не искаме волята и гласа на народа да се чуят в референдума. Но сега другите да обяснят рисковете.

Имам последна молба към вас. Бюджетът на една държава отразява политиката на правителството, приоритетите на правителството. Има два варианта. Ако бяхме оттеглили бюджета, ще кажете, защото хората не си го представят, че старият бюджет продължава да действа, докато дойде нов парламент. И щяхте да кажете, че едва ли не вкарвам държавата в криза. Когато гласувате бюджета, една голяма молба имам към вас, популизмът вече взима страховит връх сред политическата класа, панически, пазейки се да не сгрешат. Ако много от предложенията, които от комисиите чух, станат факт в този бюджет, искам много ясно, те са популистки, те са много приятни да се чуят от хората, но ако тези предложения станат факт, на годишна база ще губи бюджетът около 3 млрд. Втората година ще се мултиплицират, на третата и ще счупите държавата накрая. Знам колко негатив ми носи това, което казвам в момента. Знам колко хората искат да чуят, макар че ние с 11% са се вдигнали доходите. Не искам да говоря в цифри, няма смисъл, никой не иска и да ги чува вече. Системните партии не са за един ден. Демокрацията е направила така, че да падат, да идват на власт, да се борят като опозиция, да докажат, че тяхното е било по-правилно. И най-демократичното е да уважават и себе си, и своите опоненти. Аз това се опитвам да го правя.

Молба голяма към вас – направете така, че след две или три години, когато дойде друго управление, или четири, да не трябва да почват пак от начало. Много ще е трудно. Няколко пъти е правено. Веднъж, тръгвайки си се вдигнаха заплатите на полицайте, веднъж, тръгвайки си слагаха 10% увеличение на пенсиите, а след това други ги плащаха. Молба, разбира се.

Оттук нататък всеки си тегли своя кръст и всеки ще носи пред обществото своята отговрност. Още веднъж благодаря на всички вас, че въпреки неразбирателството помежду ни, две години успяхме да се справяме като парламент и като кабинет. Добро, лошо, хората даадоха оцената си в неделя, ще я дадат и след една година сигурно. Нека да не се заблуждаваме. Оставаме като отговорни. Някой казват, че съм се бил убидил – не, ни най-малко не съм се убидил, защото винаги гласът на хората е бил най-важен за мен, винги. А те сега ми казват – това, което предложихте, това, което представихте, ние по-малко го харесваме, отколкото това, което направи левицата, което направи БСП. Техният вариант с независим кандидит по този начин излезе много по-печеливш, по-успешен и те си победиха. Аз не съм чувал от тях, когато сме ги побеждавали да кажат, че сме ги победили, но въпрос на манталитет. Какво да ви кажа – на зрителите, които ще чакат, или слушателите, какво ще им кажа – много сериозни изводи сме си направили. Оставаме си на разположение на обществото, ако един ден прецени, сме готови отново да работим за него. Сега обществото ни казва, че иска други и ние сме длъжни да го направим.

Пожелавам успех на г-н Радев и на г-жа Йотова. И се надявам така, както в цялата кампания той обясняваше, че ще пази гранциите, че ще бъде стожер на държавата, още сега при добрите си отношения с г-н Плевнелиев, да даде премиер, министри и да почнат да си носят своята отговрност. Те са я заслужили и народът им е дал моралното право да го правят. И никой друг не би трябвало да им се меши. Благодаря ви още веднъж, беше чест за мен!“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама