Варна може да има постоянно представителство на Мрежата на Европейските младежки столици 

15:22, 16 ное 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Готов съм да предложа на обсъждане предоставяне на необходимата логистична подкрепа за постоянно представителство на Мрежата на Европейските младежки столици във Варна. Мотивирани сме да работим за утвърждаване на тази мрежа, защото сътрудничеството между градовете ще бъде от полза за реализация на различни младежки политики. Разбираме отговорността на задачите ни през 2017 г. и сме готови да работим активно.“

Това заяви кметът на морската столица Иван Портних, който се срещна с представители на градовете, спечелили тази титла – от Гянджа (Азербайджан), Торино (Италия), Брага (Португалия), Солун (Гърция), Марибор (Словения), Клуж-Напока (Румъния), част от Мрежата на ЕМС. „Гледаме уверено напред към 2017 г. въпреки политическата криза. Вярвам, че тя няма да се отрази на нашите усилия и Варна ще бъде една успешна младежка столица на Европа“, допълни кметът.

През 2017 г. Варна ще председателства тази мрежа, в която представители на града ще бъдат от сдружение „Варна ЕМС 2017“ -  Стояна Стоева и Мирчо Христов, изпълнителен директор, а от страна на Община Варна - Пламена Евтимова и Биляна Раева. По време на разговорите Мушфиг Джафаров – директор на дирекция „Младежки дейности и спорт“ на Гянджа – Европейска младежка столица 2016, разказа как протича реализацията на титлата. „Смятахме, че ще се ограничим до това, което написахме в нашата кандидатура. Представихме тази програма на национално ниво, получихме президентски декрет, който включи 9 министри и 2 комисии. Получихме финансова подкрепа от 1 млн. евро, а броят на проектите, които реализирахме, нарасна от 43 на 250. Домакинствахме повече 25 международни проекта - някои от тях бяха финансирани от ЕС, но по-голямата част бяха със средства от Министерството на младежта и спорта и от националната младежка фондация“, каза той.

Джафаров предаде покана към кмета Иван Портних от кмета на Гянджа за гостуване при закриването на титлата през декември, когато ключът на Европейската младежка столица ще бъде официално предаден на Варна. "Усилията ни през следващата година ще са съсредоточени върху проекти, свързани с иновацията на младежки пространства. Освен това тук, във Варна, ще бъде формулирана политиката на мрежата за следващите три години", отбеляза Мауро Капела от Италия, който е секретар на мрежата.

Тази вечер във Варна ще бъде обявена Европейската младежка столица за 2019 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама