Киберпрестъпността расте, а 80% от бизнеса в България не отчита риска от хакерски атаки

16:45, 16 ное 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 80% от кибератаките са осъществени с цел престъпление, а 4.2% с цел шпионаж. Над 80 %  от компаниите в България не смятат киберсигурността за свой проблем, като и 70 на сто от тях нямат план какво да правят в случай на успешен пробив, съобщи на форума "Киберсигурност - как да опазим фирмата от модерните разбойници" в Търговище експертът по информационна сигурност Стилиян Цветков.

Събитието, което събра предприемачи от различни сектори, се организира по инициатива от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), а негов домакин беше Областният информационен център.

"Бизнесът вече сериозно се „изнася“ онлайн затова очакваме той да се запознае с опасностите и да вземе необходимите мерки за предотвратяване изтичането на информация, лични данни и иновативни технологии. Организираме тези безплатни обучения за да предпазим малките и средните предприятия от кибератаки и злоупотреби", каза Николай Петканов, регионален представител на ИАНМСП.

Експертите по информационни технологии Христо Лаков и Стилиян Цветков обърнаха внимание на заплахите и последствията от хакерските атаки върху фирмите. Обект на дискусията бяха актуалните дигитални заплахи, които ни засягат пряко. 20 % от компютрите у нас се „разбиват“ чрез кодирани файлове "Криптолокър", 15% от заплахите проникват чрез вируси като „Троянски кон“, а 4 % чрез т.нар. червеи, коментираха гост-лекторите. Те проведоха бърз курс за защита срещу посегателства над информацията, която компаниите обменят с доставчици, клиенти, банки и други институции.

Специалистите обясниха, че риска от хакерски атаки винаги съществува, но може да бъде ограничен. Най-лесната превенция е използване на лицензиран софтуер и на антивирусни програми, често архивиране на данните и повече внимание при отваряне на файлове.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама