Плевнелиев започва консултации с партиите за нов кабинет в четвъртък. ГЕРБ са първи

19:44, 16 ное 16 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Действащият все още президент Росен Плевнелиев ще се срещне с партия ГЕРБ в четвъртък, за да проведе консултации за ново правителство. Днес на редовното заседание на парламента, депутатите гласуваха оставката на кабинета „Борисов 2“.

От пресслужбата на държавния глава съобщават, че след гласуваната днес оставка президентът ще започне консултациите с парламентарните групи в 9.30 ч. с най-голямата от тях.

След приключване на кръга от консултации с парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание, президентът ще пристъпи към следващата конституционна процедура, а именно връчване на проучвателни мандати.

Първият мандат се връчва на най-голямата по численост парламентарна група, вторият – на втората по численост, а третият по избор на държавния глава.

Към момента е ясно, че двете най-големи партии ГЕРБ и БСП ще откажат мандата от президента Плевнелиев. Сред партиите пък има настрения, които позволяват при трети проучвателен мандат връчен на Патротичния фронт да се направи опит за съставяне на правителство.

Лидерът на на НФСБ Валери Симеонов предложи вариант днес от парламентарната трибуна ГЕРБ да състави нов кабинет в рамките на този парламент. По думите му мнозинството в Народното събрание остава старото - ГЕРБ, Реформаторски блок (РБ) и Патриотичен фронт (ПФ), но заедно "Атака", която ще го затвърди. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама