Русенската опера с пореден образователен концерт за деца

06:58, 17 ное 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проведе се пореден образователен концерт за деца, организиран от Държавна опера Русе. Той е под мотото “Фолклорът в класическата музика” и беше представен в хоровата зала пред ученици от СОУ “Иван Вазов”.

Заглавието е премиерно в тази поредица от образователни концерти. Представени бяха фолклори обработки на песни от класически български композитори,  които са от пиринската, северняшката и родопската фолклорни области.

Автор и водещ на програмата беше Пламен Бейков. Хореограф Милана Домусчиева, за гримът и перуките се поглижи Анелия Неделчева, а музикалното оформление е от Богдана Пенева на виолончело, а на пианото бе Божена Петрова.

Участваха: Лили Харизанова с “Биляна платно белеше”, Теодора Чукурска с “Луковитски моми”, Петя Цонева с “Момина песен”, Момчил Миланов с “Леле, Яно” и Пламен Бейков с “Добре ми дошъл деверо” и “Хайдушка песен”

Дует на Иван и Янка от  “Българи от старо време” в автентични народни носии изпълниха Стоян Стоянджов и Даниела Караиванова.

Тримата балетисти, Елка Радулова, Боряна Сърталска и Михаил Дамянов представят менует, след което две от момичетата се преобразяват в нестинарки.

Децата активно участваха в подготовката на танца от “Нестинарка”, като направиха импровизирана жарава от червена хартия, предварително подготвена за случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама