Провериха 54 язовира в Старозагорско

07:25, 17 ное 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 54 водни обекта са проверени в Старозагорска област, в изпълнение на заповед на министър-председателя за предприемане на превантивни мерки от органите на изпълнителната власт, собствениците или ползвателите на водостопански системи и водни обекти с цел недопускане на щети и ограничаване на последствията от вредното въздействие на водите, информира областният управител Георги Ранов. От тях 38 са общински, останалите са на „Напоителни системи”, частни собственици и водни сдружения.

Проверката е установила, че три язовира са в предаварийно състояние. Това са  яз. „Долно Сахране" в община Павел Баня; яз. „Априлово" и  яз. „Хайдушко кладенче" в  община Гълъбово. В момента те са празни и с отворени основни изпускатели.

Според Георги Ранов, анализът показва, че се забелязва тенденция към намаляване на предписанията, издадени от Областната междуведомствена комисия. От всички проверени, само 15 язовира нямат назначен оператор на язовирната стена, както изисква Законът за водите. Основни и най-многобройни са нарушенията, констатирани по поддържане на сухия и водния откос.

За четири язовира не са представени аварийни планове.  Това са  яз. „Гита-3” разположен на територията на община Чирпан; яз. „Полски градец”, яз. „Маца” и яз. „Гипсово” разположени на територията на община Раднево. Установено е само 1 нарушение, което е констатирано на преливника на яз. „Гипсово".

„Язовирните райони „Копринка”, „Розов кладенец” и „Овчарица”, стопанисвани от „НЕК“ ЕАД, предприятие „Язовири и каскади”; сгуроотвалите на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица- изток 3” АД, „ТЕЦ Марица- изток 2” ЕАД, „Брикел” ЕАД и „ЕЙ И ЕС Гълъбово” и Системата за отвеждане на повърхностните води извън целика – леви и десни притоци между „Мини Марица-изток” ЕАД, ТЕЦ „Марица изток 2” ЕАД се поддържат в добро състояние, сочат данните от проверката.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама