В деня без тютюнев дим: 70,5 % от бургазлийки са пушачки

07:26, 17 ное 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
70,5 % от жените в Бургас са пушачки. Това показват резултатите от проучване на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града, проведено през тази година за определяне степента на никотинова зависимост сред дамите на възраст от 20 до 42 години. Данните се съобщават по повод днешния Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва традиционно на 17 ноември.

В проучването са взели участие 200 жени във фертилна възраст, бременни, кърмещи, майки с деца, с които е проведен тест на Фаргенстрьом. От тях 141 жени употребяват цигари, което е 70,5 % от общия брой. Останалите 59, или 29,5 %, не пушат.

При 70 от пушачките (или 49,64 % от всички 141) не се отчита зависимост. Те употребяват до 1-2 цигари дневно и при тях липсва постоянна необходимост от тютюнопушене.

Други 35 (24,82 %) са с лека зависимост - пушат около 5-6 цигари дневно, обикновено запалват първа цигара 60 минути след ставане от сън, през деня не се чувстват зависими от цигарите.

20 от пушачките (14,18 %) са с умерена зависимост – употребяват до 10 цигари дневно, запалват първа цигара до 30-40 минути след ставане от сън, през деня изпитват необходимост да запалят цигара, но не навсякъде.

14 от жените (9,92 %) са със силна зависимост - употребяват 21-30 цигари дневно, запалват първата цигара до 5-10 минути след ставане от сън, изпитват необходимост да пушат през целия ден.

С много силна никотинова зависимост от анкетираните са 2 жени (1,41 %). Те употребяват повече от 31 цигари дневно, веднага след ставане от сън използват цигара, изпитват постоянно желание да употребяват цигари през целия ден независимо от ситуациите, дори и когато са болни.

Изводите на РЗИ-Бургас са, че жените, които употребяват цигари и според теста са с липса на зависимост, лека и умерена зависимост, е възможно самостоятелно или чрез мотивация и профилактика да се откажат напълно.

Всички останали, на ниво силна и много силна зависимост, при желание за отказване от цигарите, е необходимо да потърсят специализирана помощ от лекар и терапевтично лечение.

Две инициативи ще отбележат тази година Международния ден без тютюнопушене в Бургас, съобщиха от Общината. Днес специалисти ще извършват консултации и измерване на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта в мола в жк „Славейков“.

Втората проява е конкурсът за ученическа рисунка или колаж на тема: "Свят без тютюнев дим". В нея могат да се включат всички възпитаници на бургаските основни училища. Творбите на децата ще участват в изложбата на 25 ноември (петък) от 14.00 часа в Зала 1 на Младежкия културен център.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама