100% успеваемост на проектите през 2016 г. отчита Община Тервел

08:49, 17 ное 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
100 % успеваемост на всички проекти, с които Община Тервел е кандидатствала през 2016 г., отчитат кметът Живко Георгиев и екипът му при анализа на първата година от мандата. Одобрени  годината са проект за пречиствателна станция, два проекта по „Красива България” (актови зали на СУ „Й. Йовков” и достъпна среда на общински музей), шест санирани блока и одобрена стратегия за местно развитие на МИГ, която ще даде безвъзмездно финансиране за местния бизнес.

„Измина една година от деня, в който започна настоящия кметски мандат. Не беше нужно да губим време, за да се ориентираме и да се учим и продължихме работата си още в деня след обявяване на изборните резултати. Случи се така, че имаме нагледен и много красноречив пример за това, колко важен е опитът, когато става дума за ограничен от времето период – в случая четирите години на един мандат. Този пример е санирането на големите панелни блокове в Тервел. Не ни беше необходимо време да „навлизаме” в програми, проекти, да се ориентираме в изисквания и указания”, обясни зам.-кметът Дияна Илиева.

Тя припомни, че още в първите дни на новия мандат бяха регистрирани четири сдружения на собствениците – „Иглика”, „Детелина”, „Хан Тервел” и „Прогрес”. По-малко от година след това тези четири блока са завършени. Други два – „Златен клас” и „Здравец”, също бяха приключени в първите дни на този мандат.

„Редно е да отбележим, че 2016 година е „нулева” по отношение на европейското финансиране. За това си дадохме сметка още през 2015 година, когато анализирахме забавените темпове на работа по оперативните програми. Пренасочихме усилията си към проекти по единствените отворени за работа програми – Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, проект „Красива България” и Програма за развитие на селските райони, мярка за финансиране на местни инициативни групи.Възползвахме се и от възможността за фазиране на проекта за воден цикъл на Тервел”, посочи Илиева. Резултатът е  обективно измерим – 100 % успеваемост на всички проекти, с които Община Тервел е кандидатствала през 2016 г.

И при двете кандидатствания по „Красива България”, както и при проектите за стратегии на местни инициативни групи, бяха одобрявани не повече от 30 % от подадените от общините проекти. При саниранията на блоковете пък  Община Тервел е сред първите пет общини в страната, успели да започнат строителство по програмата още през 2015 година , като това бе подчертано и от министър Лиляна Павлова. Удовлетворението ни е голямо и ни дава сили, за да продължим работата си при същите темпове, заяви Дияна Илиева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама