Русенско участие на Международен форум за здравен туризъм в Букурещ

10:51, 17 ное 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Участие в 9-тото издание на Международния форум за здравен туризъм, провеждащ се в Букурещ в дните 15-17 ноември, взе Лили Ганчева, изпълнителен директор на Еврорегион „Данубиус“. Поканата е отправена в качеството й на член и представител за област Русе на Асоциацията на журналистите в областта на туризма в Румъния, съорганизатор на форума.

Останалите организатори са: Национална служба за акредитация и мениджмънт в здравния туризъм, Асоциация за медицински туризъм, Асоциация на работодателите в спа туризма, Клъстер за здравеопазване на Румъния, Частна болница по акушерство и гинекология, Болница „Кралица Мария“, Фондация „Амфитеатър“.

Със съдействието на Еврорегион „Данубиус“ в работните сесии се включиха представители на заинтересовани русенски институции, между които „Медика Кор“, добър пример за съчетаване на здравно заведение и развитие на здравен и спа туризъм.

Обсъждат се ключови за здравния туризъм теми: „Предимства, ограничения и ефективност на здравния туризъм“; „Гарантиране на акредитация на качеството в здравеопазването – източник на доверие и конкурентоспособност в международните среди“;

„Европейските и световните тенденции и сблъсъци в теорията и практиката на медицината“; „Казусът Румъния“ и „Конкурентна Румъния“; „Повишаване на конкурентоспособността на медицинския пазар чрез достъп до националната и международната сертификация и стандартизация на качеството на медицинските услуги“.

Представят се добри практики за успешно прилагане на инструменти за насърчаване на здравния туризъм, в това число клъстери за здравеопазване в подкрепа на туристическите дестинации и други местни идентичности и релевантен опит. Станало е ясно, че в Румъния има реално работещ клъстер за медицински туризъм.

Европейските и световните тенденции и сблъсъци в теорията и практиката на медицината пораждат оживени дебати между участниците във форума. В Румъния годишно се обучават 3100 лекари и 3400 медицински специалисти, най-висок в цяла Европа.

Едновременно с това, бе посочено, че 20 000 лекари и 16 хиляди медицински сестри изтичат в чужбина, въпреки доброто им заплащане.

България е била определена като страна, в която, съществува голям потенциал за развитието на спа и здравния туризъм, с оглед изградената и добре функционираща прилежаща база. На Румъния определят 3-то място в Европа по отношение на развитието на балнео и спа туризма, в който инвестициите бележат ръст от 2000-та година.

Като проблеми са се очертали все още недостатъчно изградена инфраструктура, липсата на организиран, осигурен превоз до определен обект, все още недостиг на квалифициран персонал, езикова бариера. Като предпочитана дестинация и предлаган пълен продукт на атрактивна цена, е била посочена Турция.

Форумът ще завърши с идентифициране на конкурентните предимства, които Румъния, като дестинация за здравен туризъм, притежава в контекста на Директива 2011/24 / ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2011 г. Във форума участват представители от страните Черна гора, Сърбия, Турция, Италия и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама