На 10 февруари 2017 ще се проведе нов конкурс за омбудсман на Община Русе

11:37, 17 ное 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното си редовно заседание Общински съвет - Русе одобри предложение за провеждане на конкурс за избор на обществен посредник (омбудсман) за Община Русе. Конкурсът ще бъде проведен от 15-членна комисия, съставена от общински съветници от всички партии, с председател Иво Пазарджиев ("Патриотите, ВМРО и Глас народен"). 

Гласуването бе предшествано от продължителни дебати, в които за пореден път страните изразиха своите виждания за фигурата на обществения посредник.

Мирослав Славчев (Атака) продължи да поддържа своята теза, че подобна длъжност не е необходима, като тя няма повече правомощия от общинските съветници, които на практика изпълняват същата функция. Той заяви, че от това предложение ще има смисъл след евентуални промени в ЗМСМА, които да дадат повече правомощия на омбудсмана. 

Бедрос Пехливанян (ГЕРБ) също изрази отрицателно становище, като коментира, че от всички общини в България едва 11 са успели да изберат обществен посредник. 

Д-р Теодора Константинова (ДСБ) изрази съжание, че и в този мандат на Общински съвет се наблюдава отрицателно отношение към избирането на омбудсман, като в същото време отхвърли твърденията, че неговите функции се припокриват с тези на общинските съветници. Тя призова колегите си да се отнасят по-сериозно към предложението, и да не се отнасят пренебрежително към кандидатите. 

"Хората искат надпартийна фигура, към която да могат да се обърнат. Истината е, че те не нямат доверие на нас - общинските съветници", заяви от своя страна Мариета Волф ("Патриотите, ВМРО и Глас народен). 

Д-р Пенчо Милков пък категорично отрече твърденията, че общественият посредник има функциите на общински съветник, като обърна внимание на разпоредбите в ЗМСМА и Правилника за работата на омбудсмана. "В момента хората имат един единствен посредник, и това е Facebook", заяви още той.

В крайна сметка предложението бе прието с 37 гласа "За", 1 "Против" и 7 "Въздържал се".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама