Нискоквалифицирани кадри, лоша инфраструктура и ниски възнаграждения са основните проблеми през лятото в Бургаско

12:29, 17 ное 16 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нискоквалифицираните кадри и малките възнаграждения в туризма, както и лошата инфраструктура са сред най-важните и значими проблеми в Бургаска област. Това заяви пред медии председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов. По неговите думи тези тенденции са силно обезпокоителни.

Иванов посочи, че по-голямата част от обслужващия персонал през летния сезон е с ниска професионална квалификация. Следващият момент, който го смущава, е проблемът с инфраструктурата. Максимално се затруднява ситуацията с провеждането на трансфери и екскурзионно обслужване.

„Не може при никакви случаи и обстоятелства да пътуваш от Лондон, Берлин или Москва в рамките на три часа, а час и 40 мин. ти да пътуваш от летище Бургас до Слънчев бряг“, каза Иван Иванов.

Друг голям проблем е пътят Слънчев бряг – Варна. И на варненското летище, и на бургаското кацат много самолети. Известна част от туроператорите на Варна посрещат на летище Бургас, туроператори от Бургас пък посрещат на летище Варна. Това максимално затруднява обслужването.

Следващ значителен проблем, който се задълбочава, е разплащането между фирмите. Закъсненията на плащанията между наши и чужди туроператорски фирми варират от три месеца, а някои дори продължават до началото на новия туристически сезон. Това забавя подготовката на сезона.

Друг момент, който заслужава особено внимание, са възнагражденията.

„Анализирал съм процесите във всички водещи страни в Европа и света. Заплатите там започват от 1200 евро и стигат до 3500 и 4200 евро. При нас 230 евро е минималната работна заплата, а 300 евро е средната. Има малка светлина в тунела. Тя е, че вече хотелиери, ресторантьори и туроператори не говорят само за образование, а се замислят как да подготвят своя персонал и да увеличи заплатите. Някои специалисти споделят, че през 2026 година нашата минимална заплата ще бъде 1850 евро. Ако обаче не се увеличава ежегодно и средната, и минималната заплата, тези средства не могат да се стигнат“, каза още Иванов.

Той коментира и това, че сезон 2016 надскочи всички очаквания за Бургаска област, защото имаме един ръст от 18,64 % към 26 октомври. Това е спрямо туристическата 2015 година. Областта е била посетена от 1 423 000 чуждестранни граждани. Най-многобройни са тези от Русия, следвани от туристите от Германия, Англия, Полша. Чехия и Израел заемат петата позиция. Същевременно обаче имаме пазари, където се отчитат съществени спадове – Казахстан, Узбекистан, Грузия. Бележат спадове и скандинавските страни.

Иван Иванов разказа, че се е срещал с израелски, шведски и финландски туроператори, които са му споделили, че са намалили чартърите си поради факта, че не ги обслужва персонал с висока професионална езикова квалификация, нашият ол инклузив е беден и трето – скандинавските страни не забравиха това, което стана през 2012 година в Несебър със смъртта на един шведски младеж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама