Нов военен паметник ще бъде изграден от Община Добричка

14:13, 17 ное 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов военен паметник – „Паметен знак на 36-ти пехотен Козлодуйски полк“, ще бъде изграден на територията на община Добричка. Предвижда се той да се намира между селата Козлодуйци и Росеново.

Внесените от Общината документи за изграждане на и изготвяне на съгласувателно становище до Министерство на отбраната са разгледани на проведеното в областна администрация – Добрич, заседание на комисията „Военни паметници“. То е председателствано от заместник-областния управител Сали Феим.

От община Добричка е представен идейният проект и придружаващата  документация на „Паметен знак на 36-ти пехотен Козлодуйски полк“. Той ще се издига на място предоставено от общината, лесно достъпно, видимо отдалеч. След строителните работи то ще бъде облагородено.

Областна комисия „Военни паметници” е взела решение да подкрепи проекта и е дала положително становище за неговото изграждане, което е подписано от Областния управител Детелина Николова.

Комисията е разгледала и внесените от община Добричка документи за включване в регистъра „Военни паметници“ на военен паметник на загиналите в Междусъюзническата и Втората световни войни от с. Плачи дол и изготвяне на съгласувателно становище до Министерство на отбраната.

Върху вече съществуващ постамент са поставени паметни плочи и по тази причина паметникът се разглежда като реновиран, а не изграждане на нов. На това основание комисията може да съгласува включването му в Областния регистър. В хода на разискванията е станало ясно, че на паметната плоча под имената на загиналите има достатъчно място, където може да се допълни с текст или изображение на георгиевски кръст, венец, след съгласуване на идеята с Регионалния исторически музей.       

По този въпрос, комисията е дала положително  становище, одобрено от Областния управител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама