Предприемат мерки за подобряване на безопасността на движението край разградското село Стражец

16:05, 17 ное 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спешни мерки за подобряване на безопасността на движението по пътя Разград-Кубрат, в участъка край село Стражец обсъди на днешното си заседание Областната комисия по безопасност на движението. Кметът на селото Нуридин Мехмед обясни, че за последните десет години при пресичане на пътя към автобусните спирки от двете му страни са загинали трима жители на селото. Той отбеляза, че в този участък шофьорите карат с превишена скорост и има предпоставки за още инциденти.

Кметът запозна членовете на заседанието с предложените от него варианти за решаване на проблема – изграждане на светофарна уредба, поставяне на легнали полицаи и изграждане на кръгово на мястото на съществуващото триклонно кръстовище. Началника на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Диян Симеонов заяви обаче, че те не отговарят на нормативните изисквания, поради което няма как да бъдат реализирани.

Той представи нов вариант за решаване на проблема, при реализирането на който би се постигнало ефективност по отношение на разходите, мерки за намаляване на скоростта на движение, както и на честота и тежестта на ПТП.

Според този вариант, за намаляване линейната скорост на движещите се МПС в реалните стойности на въведеното ограничение от 50км/ч при наличен надлъжен наклон е предвидено изграждане по двете пътни платна на напречна „шумна маркировка"- М20. Предвидено е и изграждане на светлинна сигнализация тип „бягащ пешеходец". Целта на този тип светлинна сигнализация е по-ясното обозначаване на пешеходните пътеки по двете пътни платна. Характеризира се с висока ефективност при мрачно време или при тежки метериологични условия - сняг, дъжд или мъгла, обясни Симеонов. Предвижда се също изграждане на насочено осветление на пешеходните пътеки, монтирано върху металните конзоли на светлинната сигнализация тип „бягащ пешеходец", както и на метални парапети успоредно на оста на разделителната ивица, контролиращи пешеходния поток, насочван за пресичане на пътните платна, само на пешеходните пътеки.

Предложеният вариант бе приет единодушно от членовете на комисията.

Становището, относно спешните мерки за подобряване на безопасността на движението в пътния участък ще бъде изпратено на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и на Областния управител на област Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама