Чувствителен ръст на телефонните измами отчитат от полицията в Добрич

16:55, 17 ное 16 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През последните седмици се регистрира чувствително увеличение на случаите на телефонни измами, съобщават от Областната дирекция на МВР. Започналото раздаване на рентите е една от основните причини престъпниците отново да атакуват пенсионерите от областта.

Нерядко има дни, в които в полицията постъпват по десетина сигнала за телефонни измами. Голяма част от тях остават недовършени, но почти всеки ден в полицейския бюлетин отново има случаи на измамени възрастни хора, дали пари и други ценности на непознати. Най-актуалните в момента схеми, по които се „ловят“ пенсионери са покупката на изгодни радиатори и залавяне на телефонни измамници.

Телефонните измамници са много изобретателни, с тренирани психологични умения, които по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената им информация, за да ги манипулират. Те често сменят сценариите и обикновено търсят своите жертви сред възрастните хора.

През последните месеци в Добрич и областта се наблюдава нов вид сценарий от телефонните измамници. При отказ за даване на поисканата сума пари се получава второ обаждане, в което потърпевшите са заплашвани, че се знае местонахождението им и ще бъдат обект на физическа саморазправа. В тази връзка Областната диретция на МВР още веднъж напомня да не се дават под никакъв предлог лични данни и адрес по телефона.

Над 60 са измамите, включително и телефонни, регистрирани на територията на област Добрич от началото на годината, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Те са с 25 по-малко в сравнение с миналата година.

Разкриваемостта на измамите, които отчита полицията тази година,  29 на сто при 6 процента през миналата година.

18 са разкритите измами. Уличените лица при телефонните измами обаче са основно мулета, тъй като обичайно лицата, които организират престъплението са на друго място и наемат дистанционно куриера, който да вземе парите от жертвата.

От Областната дирекция на МВР разпространиха основните сценарии за телефонни измами, с които можете да се запознаете в прикачения файл /вляво от новината/ и напомнихаНе се доверявайте, не давайте пари на непознати хора!

При всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефон 112!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама