Предоставят дългосрочно общински жилища на пострадалите от наводнението в Добрич

09:20, 25 ное 16 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение за промяна предназначението на осем общински жилища, от „резервни“ в такива за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, предстои да вземе Общинският съвет.

Към момента общинското дружество „Жилфонд инвест” стопанисва 1463 жилища за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, 47 резервни жилища, както и 7, в които са настанени отчуждени собственици временно до предаване на определените им в обезщетение жилища.

След наводнението през юни 2014 г., семейства, домовете на които са освидетелствани като негодни за обитаване, са настанени в резервни общински жилища за срок от една година. След изтичане на едногодишният срок е извършена проверка за хода на възстановяване на засегнатите жилища. Констатацията е, че възстановителните  дейности, а в някой случаи и новото строителство, не са приключили и семействата могат да продължат да обитават общинските жилища. На настанените 8 семейства са издадени нови заповеди за още една година със срок до август 2016 г. Междувременно 4 от 8-те семейства са подали документи и в момента са включени в окончателния списък за настаняване в общински жилища на граждани с установени жилищни нужди.

Извършената през юли 2016г. проверка е констатирала, че сградите все още не са годни за обитаване. Липсата на средства е основната причина възстановителните дейности да не са приключили.

В резервни жилища, освен пострадали от наводнението, има настанени и семейства с доказани социални или здравни проблеми. За четири от тези семейства двугодишният максимален срок за настаняване в такъв тип жилище също е изтекъл. Това са самотни възрастни с доказано тежки заболявания, многодетни семейства с един работещ родител и др. Всеки случай е индивидуален, но всички наематели са редовни платци и нямат натрупани задължения, уверяват от общинската фирма.

Тъй като титулярите по настанителна заповед за описаните 8 случая са  включени в окончателния списък на крайно нуждаещите се, възможността да останат в тези жилищата е жилищата, да бъдат прехвърлени от списъка на резервните в списъка на жилищата за настаняване на граждани с установени жилищни нужди.

След промяната Община Добрич ще разполага с 1471 жилища за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, 39 резервни и 7 оборотни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама