Административният съд отмени текстове от наредби на общините Аксаково и Аврен

10:24, 25 ное 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд във Варна отмени като незаконосъобразно изискването за издаване на разрешения за прокопаване на тротоари, улични настилки и зелени площи в община Аксаково. То е вписано като текст в общинската Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Съдът указва, че законодателството на Република България не предвижда възможност за издаване на такъв административен акт - разрешение за прокопаване, и то не само за община Аксаково, но и за никоя друга, не съществува правната възможност за предоставяне на такова право или услуга по смисъла на чл.6, ал.2 от Закона за местните данъци и такси, поради което определянето на цена за нерегламентирани услуги и права се явява материално незаконосъобразно.

Тричленен състав на същия съд е отменил чл.11 от Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на община Аврен, приета от Общинския съвет на 29 юли тази година. Според магистратите органът на местното самоуправление незаконосъобразно е разширил изискванията за поставяне на преместваеми обекти. Текстът от наредбата, с която се изисква предоставяне и одобряване на схема от главния архитект на общината за разполагане на обекти в частни имоти противоречи на нормативен акт от по-висока степен – в чл.56, ал.2 от Закона за устройство на територията такова изискване е предвидено само за имотите държавна и общинска собственост.

Решенията подлежат на обжалване пред Върховния административен съд с касационна жалба в 14-дневен срок .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама