Доброволци откриха 16 дневката срещу насилието над жени в Търговище

10:55, 25 ное 16 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици доброволци от Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии "Алеко Константинов" в Търговище дадоха начало на кампанията "16 световни дни срещу насилието над жени". Инициативата започва от днес, тъй като 25 ноември е Международния ден срещу насилието над жени и продължава до 10 декември, когато се отбелязва Международния ден на човешките права. През това време чрез различни кампании по цял свят се обръща внимание на  насилието над жени, като нарушаване на човешките права.

Доброволците от търговищката гимназия бяха подготвили специален флашмоб, в който участваха и ученици, и техните учители. По време на междучасието в двора на училището момче и момиче разиграха предварително замислен скандал, който премина във физическа агресия, докато техни връстници и преподаватели се опитваха да ги разтърват. Флашмобът завърши с общото послание "Не на насилието!".

В училището имаше и специално радиопредаване, посветено на 16 дневката, в което доброволците представиха важните дати от инициативата.

В рамките на кампанията предстои младежите да отбележат Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, а на 6 декември  те планират да организират кампания "Бяла панделка", която е насочена към мъжете и ги приканва да се включат в борбата с насилието над жени. В рамките на глобалната инициатива мъже и млади момчета носят на реверите си малка бяла панделка, като свидетелство за това,че те никога няма да посегнат на жена, нито ще останат безучастни, ако пред тях се извършва такова насилие.

16 дни активност срещу насилието върху жени е кампания, инициирана от Центъра за глобално лидерство на жените. От 1991 година в нея са взели участие повече от 1 700 организации в 130 държави.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама