От началото на годината служителите на ОДМВР-Шумен са реагирали на 41 сигнала за домашно насилие

11:08, 25 ное 16 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 1 януари 2016 г. до средата на месец ноември служителите на ОДМВР-Шумен са реагирали на 41 сигнала за домашно насилие. При 38 от тях е установено, че жертвите са жени, а при 7 от случаите са намесени и деца. Това съобщиха от дирекцията във връзка с 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

През цялата 2015 година органите на реда са се отзовали на 47 подобни сигнала на територията на Шуменска област.

Голяма част от сигналите са подадени от едни и същи хора и семейства. Трагичното в случая е, че дори когато съдът е забранил на насилниците да доближават жертвите си, те успяват по някакъв начин да ги убедят, че ще се поправят и често получат „втори шанс”. За съжаление обаче, при много от семействата историята с физическия и психически тормоз се повтаря и то в условията на опасен рецидив. Пример в тази посока, е 45-годишния Стефан С. от Шумен, който през август уби и разчлени жената, с която е живял дълго време под един покрив. Стефан е осъждан 7 пъти за шофиране в пияно състояние и за неизпълнение на наложени мерки по Закона за защита от домашно насилие.

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените с Резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 година. Насилието над представителки на нежния пол се среща по-целия свят, но размерите и истинския характер на този проблем, често остават скрити за обществото.

Активистки от различни неправителствени организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от убийството през 1961 г. на политическите активистки - сестри Мирабал от Доминиканската република, по заповед на диктаторът Рафаел Трухильо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама