Перата в съда: На фона на случващото се в Харманли, този процес е ирония

11:17, 25 ное 16 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„На фона на това, което се случва в Харманли, този процес е ирония. Ирония е, защото на едното място българите се опитват да се защитят със зъби и нокти. От години не могат да излязат след 6 часа вечерта и живеят в страх. В същото време един човек, който е заловил едни престъпници – незаконни мигранти по границата, в момента го разкарват по съдебните зали“. Това заяви Петър Низамов–Перата пред медии в съда. Днес Бургаският районен съд гледа делото му за ареста със свинските опашки.

Низамов обяви, че след края на процеса тръгва за Харманли, за да окаже подкрепа на местните. Относно случая там той посочи, че държавата няма никакво разузнаване.

„Запалиха лагера си. Те не се интересуват от нашите закони. Проблемен е фактът, че нямахме никакво разузнаване за този случай и де факто ни хвана по бели гащи. Задавам си реторичния въпрос – ако бяха планирали повече от един протест или един бунт, тогава какви щяха да са последствията, след като разузнаването не ни върши никаква работа и ние не знаем какво се случва в тези лагери. Те се организират без ние да разберем. Това е липса на държава, защото, ако утре се самоорганизират да направят терористичен акт, пак няма да знаем и ще разберем постфактум“ – каза Перата.

Неговите действия оттук нататък щели да бъдат единствено да събужда народа.

Във връзка с делото защитникът на Перата - Иван Стоянов, коментира от своя страна, че процесът е монтиран, а доказателствата са фабрикувани.

„Монтиран процес означава да са събрани доказателства и да не се съобразяваш с тях, да следиш незаконно някой, което също го има в това досъдебно производство, да пишеш обвинителни актове, без да се съобразяваш със събраните доказателства и най-вече означава  да се създава една медийна среда за очерняне на някого. В чий интерес е това и защо, аз мога само да гадая. Аз се радвам условно на събитията в Харманли, защото за нас те идват навреме. Оказва се, че като цяло действията на Петър Низамов и неговата група са били правилни. Неправилни са били действията на други хора, които допуснаха в страната да влезе такова огромно количество нежелани за нас хора“ – заяви адвокатът на Перата.

Вътре в съдебната зала защитникът поиска да не се дава ход на делото, защото деянието, за което се води този наказателен процес, не е престъпление. Според адвокат Стоянов делото би следвало да се гледа в съда в Малко Търново, тъй като случаят се е разиграл в този район, или поне да се командирова съдия в съда в Бургас.

Съдията обаче отхвърли тези възражения и посочи, че те са неоснователни. По думите му може да се командирова съдия тогава, когато има свободна щатна бройка. В момента в съда в Малко Търново и двата щата са заети. Ход на делото бе даден.

На заседанието стана ясно, че тримата афганистанци, вързани от Перата, са избягали от дома в Пъстрогор още през месец юни. Те са обявени за общодържавно издирване.

В момента тече разпит на свидетели.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама