Инж. Лилия Атанасова подаде оставка като директор на РИОСВ - Русе

12:14, 25 ное 16 25 920 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Считано от днес, 25 ноември, инж. Лилия Атанасова вече не заема поста Директор на РИОСВ - Русе. Това съобщи самата тя на прощална среща с русенските медии.

Инж. Атанасова коментира, че напускането й няма връзка с последните събития в региона, или с оставката на правителството; нейната оставка е била депозирана още на 24 октомври, но тогава не е била приета, поради което е преминато към процедурата, разписана в трудовото законодателство. 

Като причини за своето напускане Атанасова изтъкна лични мотиви, сред които огромното напрежение, на което е подложена инспекцията заради несвършени в миналото неща, последствията от които в крайна сметка "избухват" в регионалната инспекция. Тя даде за пример компромисите, правени при одобряването на екологични проекти, неефективен контрол при изпълнение, и дори самоволни решения на кметове на населени места. Конкретен пример бе с. Ситово, където кметът еднолично е спрял изграждането на пречиствателна станция, и в момента районът е бил "буквално превърнат в клоака". 

Тя бе категорична, че върху нея не е упражняван натиск да напусне, и винаги е била подкрепяна от Министерството на околната среда и водите. Не е имало и заплахи спрямо нея по време на протестите за чист въздух в града. 

Тя отказа да коментира какво следва от тук нататък по казуса със замърсяването на въздуха заради множеството дела и проверки, които се извършват, но е убедена, че работата на инспекцията тече в правилна посока, и скоро ще има разрешение на проблемите. Нов директор вероятно ще бъде избран след парламентарните избори и излъчване на новото правителство, към момента се очаква решение кой ще е изпълняващ длъжността до избора на нов директор. 

Атанасова заяви, че от тук нататък ще се занимава с научна дейност, или ще се върне към практиката си на консултант по международни проекти. 

Инж. Лилия Атанасова е инженер-химик по професия и вече изпълняваше длъжността Директор на РИОСВ - Русе по време на управлението на "кабинета Борисов 1". През 2015 г. замени на поста Дауд Ибрям.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама