51 са заповедите за защита от домашно насилие над жени в Старозагорско

16:06, 25 ное 16 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„От началото на годината в Старозагорско са издадени 51 заповеди за защита от домашно насилие. 28 са криминалните престъпления свързани с насилие”, съобщи днес старши комисар Николай Кирков”, директор на ОДМВР Стара Загора.  

„38 от заповедите са за въздържане от насилие и забрана за приближаване, 9 са за отстраняване от жилището, незавимисом чия собственост е, 4 са за настаняване на детето при родителя, пострадал от насилие”, уточни комисар Илиян Илиев, началник сектор „Охранителна полиция”. Всички заповеди са за пострадали жени.

В Стара Загора се проведе обучение на полицейски служители работещи по проблемите на домашно насилие и насилие основано на полов признак. В него участваха 60 служители от девет областни дирекции. Обучението е в рамките на проект „Подобряване на националната правна рамка в съответствие със стандартите на Съвета на Европа и укрепване на капацитета на компетентните институции, занимаващи се със случаи на домашно насилие и насилие, основано на полов признак“, финансиран поПрограма БГ 12 „Домашно насилие и насилие, основано на полов признак“ на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.

„За изминалата 2015 г. в страната са издадени 2121 заповеди за защита от домашно насилие. Забелязва се устойчива тендения от три години насам за по над 1700 заповеди годишно. От тях 90% са за жени, има за възрастни хора и около 1% за деца”, информира зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция”(ГДНП) старши комисар Благородна Макева. По думите й всяко насилие, което се извършва в присъствието на дете се счита за насилие върху него. Домашното насилие може да бъде физическо, психическо, икономическо и т. н. „Ако съпругът забранява на съпругата да работи или пък решава с кого да се вижда, това също е насилие”, поясни тя.  За насилие се приемат и извънбрачните връзки, както и отнемането на финансови инструменти.

„Сексуалното насилие е свързано с домашното. Много от серийните убийци например в детството си са били обект на домашно насилие, особено при доминантни майки”, коментира инспектор Десислава Викторова от отдел „Криминална полиция” при ГДНП.

Според психиатъра д-р Русанка Венелинова една жена подложена на домашно насилие и потърсила защита, поне 7 пъти се връща при насилника си, преди да вземе решение да го напусне.

Представители на фондация „Център Надя” и асоциация „Анимус” споделиха, че голяма част от жените, особено с по-висок интелектуален статус, се срамуват да потърсят помощ срещу домашното насилие. Същото важи и за ромските общности, където жените много рядко търсят защита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама