НАП предоставя нови услуги с електронен подпис

17:33, 25 ное 16 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 01.11.2016 г. Национална агенция за приходите предоставя на клиентите си нови електронни услуги, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП), позволяващи  подаване по електронен път на искане за издаване на удостоверение съгласно чл. 87, ал. 10 от ДОПК от възложител по ЗОП и на искане за издаване на удостоверение съгласно чл. 87, ал. 11 от ДОПК от компетентен орган по Комплексно административно обслужване (КАО), както и заявяване на начините на получаване на издадените удостоверения.

Информация за нововъведенията съобщават от Приходната агенция.

Услугите са достъпни през Портала на НАП  за електронни услуги. Лицата, притежаващи качество на възложители по ЗОП /компетентни органи по КАО и имащи към момента на стартиране на услугата пълен достъп до електронните услуги на НАП с КЕП на задължено лице, предоставен в резултат на еднозначното им определяне като собственици, представляващи и управляващи субекта, получават автоматично достъп и до новата група.

 В случаите, в които лицето заявител няма достъп до новите електронни услуги, е необходимо да подаде Заявление за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните услуги предоставяни от НАП с КЕП на задължено съответно упълномощено лице.

Новото в този процес е, че когато лицето - автор на сертификата не е законен представител на задълженото лице - титуляр на сертификата, задължително се изисква представяне в компетентния офис на НАП на нотариално заверено пълномощно, което дава права, както за представителство пред НАП, така и за пълен достъп до информацията, отнасяща се до задълженото лице.

На практика това се отнася за случаите, когато напр. счетоводители, юрисконсулти или други служители работят с електронен подпис от името на институция – кметство, детска градина,  държавно учреждение и други структури с право да обявява обществени поръчки. Всички тези служители трябва да представят в НАП нотариално пълномощно от ръководителя на съответната организация, който е нейн законен представител.

Допълнителни разяснения по процеса могат да бъдат получени и от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама