Прекратиха предсрочно пълномощията на кмета на община Кубрат Бюрхан Исмаилов

17:57, 25 ное 16 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинската избирателна комисия в Кубрат прекрати предсрочно пълномощията на кмета на общината Бюрхан Исмаилов. Причината е, че той има влязла в сила осъдителна присъда, съобщи председателят на ОИК Мариета Борисова.

Тя посочи, че решението ще бъде изпратено до ЦИК и до председателя на Общинския съвет в Кубрат, който да свика извънредна сесия за избиране на временно изпълняващ длъжността кмет до произвеждането на нови частични избори. Според ЗМСМА, за временен кмет трябва да бъде избран един от двамата зам.-кметове на общината – Нина Цонева или Красимир Великов. Решението на ОИК може да бъде обжалвано по реда на чл. 459 от Изборния кодекс. 

Срещу Бюрхан Исмаилов е водено наказателно дело по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград. С присъда на Разградския окръжен съд той е бил признат за виновен за извършено престъпление като управител на юридическо лице, който, за да получи кредит, представил неверни сведения. За извършеното престъпление 48-годишният кмет на Кубрат е осъден на 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение било отложено за срок от 3 години. Присъдата е потвърдена с решение на Апелативния съд във Варна и е оставена в сила с решение на Върховния касационен съд от 7 ноември.

Като председател на управителния съвет на сдружение с нестопанска цел „Кубратска мера“ Мюзелифов подал заявление с неверни сведения за ползването, обработването и поддържането в добро земеделско и екологично състояние на земеделски парцели по схеми за плащане на площ и за общите и регионални критерии за постоянни пасища за 135 парцела с площ от 396.77 хектара с цел да получи средства по схемата за единно плащане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама