Отложиха дело за екстрадиция на турски гражданин

18:10, 25 ное 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Апелативния съд във Варна отложи делото за екстрадицията на турския гражданин Сефер Олмез, осъден преди повече от 7 години в родината си за 4 криминални престъпления, и поиска от съдебните власти на Турция нови доказателства. За всяко едно от деянията, по които били измамени 4 лица, Четвърти тежък наказателен съд в Измир му присъдил по година и половина затвор. Турция настоява за екстрадицията на Сефер Олмез, за да бъде изпълнена присъдата му. В началото на ноември тази година, на основание ЗЕЕЗА Варненският окръжен съд (ВОС) допусна предаването му на турските власти. Именно това решение той обжалва днес пред апелативната инстанция.

Защитата на чужденеца представи пред съда незаверено копие от решение на ВКС на Република Турция, с което спрямо другите двама съпроцесници на Олмез делото е било прекратено по давност. Сефер Олмез не е знаел, че може да поиска същото за себе си и моли Варненския апелативен съд да отмени решението на ВОС и да не допусне екстрадирането в родината му.

Втората съдебна инстанция отложи произнасянето по делото с мотива, че следва да се съберат легитимни доказателства за наличието на такова решение на Върховния съд на Турция, както и дали Олмаз е бил представен в това производство от защитник. Освен това доказателство, Варненският апелативен съд ще поиска гаранции от компетентните власти на Турция, че ако делото спрямо него е било гледано задочно, то Олмез ще има право да поиска възобновяването му и да получи справедлив процес. След пристигането на исканите от българския съд документи делото за екстрадицията на турския гражданин ще бъде насрочено с ново призоваване.

Дотогава той ще остане в ареста, след като днес Апелативният съд във Варна отказа да измени в по-лека определената му мярка за неотклонение „задържане под стража“. Аргументите и на този съд за налагането на най-тежката процесуална мярка за принуда са, че чужденецът няма постоянен адрес във Варна и може да се укрие, преди да бъде гледан по същество въпросът с предаването му в Република Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама