Пловдивски музиканти ще гастролират на шуменска сцена

13:02, 26 ное 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В първия ден от месец декември музикалният директор на Държавна опера Пловдив Диан Чобанов и виртуозната цигуларка от града под тепетата Нина Куюмджиян ще изнесат концерт заедно със Симфониета-Шумен. Това съобщиха от културния институт в града.

Концертаът е посветен на творчеството на композитора Лудвиг ван Бетовен. В програмата са включени единственият Концерт за цигулка и оркестър на композитора и Симфония №7, ла мажор, част от цикъла „Симфониите на Бетовен”.

Концертът започва в 18.35 часа в зала „Проф . Венета Вичева”.

Диан Чобанов е роден през 1971 година в Пловдив. Следва дирижиране в Държавна Музикална Академия „Панчо Владигеров” при проф. Васил Казанджиев и в Университет за Музикално и Изобразително Изкуство (Виена, 1995 – 2001г) при проф. У. Лайович. Чобанов получава Втора и Специална награда на Международния конкурс за диригенти „Ловро фон Матачич” през 2003 г. в Загреб. През 2015 г. е поканен като член на жури в този конкурс.

От 2003 до 2010 година е постоянен диригент на Камерен Оркестър „Шонбрун”, Виена. От 2004 до 2010 работи в Софийска филхармония, до 2013 е главен диригент в Държавна опера Стара Загора, от 2009  е постоянен диригент в Хърватската Национална Опера в Загреб, а понастоящем е музикален директор на Държавна опера Пловдив.

Нина Куюмджиян завършва Музикалното училище в Пловдив и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”-София. Усъвършенства своето майсторство по време на летните курсове във Ваймар при проф. Л. Гетлер и доц. В. Бронин. Удостоена е с отличие на VІ Общобългарско състезание за певци и инструменталисти – 1974 г. и с почетен диплом на международния конкурс в Барселона – 1984 г.

Специализира в Консерваторията в Москва под ръководството на доц. Олег Криса и камерна музика при доц А. Мелников. В периода 1987 – 1989 г. завършва успешно майсторските курсове по цигулка в Люцерн – Швейцария при Франко Гули /Италия/, който е професор в Блумингтън /Индиана – САЩ/. Осъществява многобройни премиерни изпълнения на нова музика от Шнитке, Булез, Айвз, Баркуаскас, Берио, Кагел и др. Успешни са гастролите й в Русия, Украйна, Германия, Швейцария. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама