Битка между българи и немци пресъздадоха край Съдиево (снимки)

17:30, 26 ное 16 / Любопитно 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сражение между Българската армия и войските на Вермахта бе пресъздаден край айтоското село Съдиево. Около 40 души от Клуба за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие" от София представи пълна възстановка на битката при македонското село Страцин по време на Втората световна война. Сражението се е състояло на 25 октомври 1944 г. След падането на Страцинската позиция 1-ва Българска армия води тежки боеве в района на река Пчиня в град Куманово, а на 14 ноември 1944 г. заедно с 4-та Българска армия освобождават Скопие.

Възстановката се провежда месец след паметната дата заради отминалите президентски избори. Такава реконструкция се прави за първи път в България.

Въпреки че оригиналната битка се е провела доста далеч от Айтос, от клуба са избрали района на бункера, разположен на хълм на 300 метра над село Съдиево, защото теренът наподобява този край Страцин. Пресъздаването включваше стрелба с пушки, автомати и картечници, гранотометен обстрел, ръкопашен бой. Боеприпасите, естествено, бяха халосни.

На възстановката присъства и 93-годишният ветеран Злати Златев, взел участие във въпросното сражение. Той е бил сапьор и е обезвреждал мини, поставени от немците.

Свидетели на спектакъла станаха десетки зрители, дошли от съседното село, от Айтос и от Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама