ВМРО- Русе организира факелно шествие „Български марш 2016“

07:26, 28 ное 16 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 28 ноември, ВМРО- Русе ще проведе факелно шествие „Български марш 2016“.

"Целта на проявата е възпоминателна – насочва вниманието на гражданите към един изключително позорен епизод от българската история – подписването на 27 ноември 1919 година на Ньойския мирен договор.

Припомняме, че според клаузите на контракта от майка България са откъснати изконно наши земи, населени с българско население – Западните покрайнини, Южна Добруджа и Беломорска Тракия. Следствие на това към вътрешността на страната се отправят над 100 хиляди бежанци- българи, бягащи, изоставяйки цялото си имущество.

Освен това репарациите, които победители в Първата световна война несправедливо налагат на страната ни възлизат на непосилните над 2 милиарда златни франка. Това допълнително разстройва икономиката, която се намира в колапс", категорични са от ВМРО- Русе.

На България е забранено да изгражда модерна армия и флот, а бройката на войниците е редуцирана до малко над 30 хиляди души.

"Тази огромна по смисъла си катастрофа представлява вододелен епизод от българската история и след него вече нищо не е същото. Отваря се пътят на левите партии в управлението на страната, последствията от което се усещат и до днес.

Националният ни идеал е смазан под руините на Първата световна война и страната ни губи рязко енергията си да се бори за неговото осъществяване. Героичният български войник, извършвал чудеса от храброст, е принуден да прибере своето оръжие".

ВМРО- Българско национално движение организира факелни шествия в цялата страна. Това е традиция. Такива събития са провеждани още в първите години след войната, като акт чрез който населението изразява най- ярко своето недоволство от несправедливия и унижаващ националното достойнство Ньойски диктат.

"Ние не сме забравили за онези близо 600 хиляди българи, останали извън пределите на свободното Отечество и знаем, че имаме ангажимент към тях и към земите, които те все още населяват. Няма да спрем да се борим за осъществяването на националния ни идеал.

Факелното шествие в Русе е сегмент от едно грандиозно по замисъла си проявление, което дава необходимият сигнал, че българите все още живеем с последиците от грозния диктат и, че не сме съгласни да бъдем третирани като второ качество хора.

Ние не признаваме клаузите на договора и не искаме да се съгласим с тях. За поредна година копие на гнусното парче хартия ще бъде изгорено публично – символен акт, чрез който заявяваме, че сме готови да се хвърлим в огъня на борбата срещу националното подтисничество.

Приканваме всички национално мислещи русенци да се включат в проявата. Сборният пункт е пред Паметника на Стефан Караджа в 17:00 часа, а шествието ще премине през улица „Александровска“ и ще завърши пред Паметника на Свободата", съобщават още от ВМРО- Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама