Бургаски ученици направиха двуметрова кула от спагети, която издържа на земетресение

10:19, 28 ное 16 / Любопитно 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от Бургаския строителен техникум изградиха двуметрова кула от спагети, която издържа на земетресение. За това си постижение те получиха специална награда за най-устойчив проект на състезание, провело се във Варна през уикенда.

Бургаският строителен техникум участва с два отбора – от 12 и 11 клас, в състав: Дария Василева, Ваня Стойнова (12а), Иван Станчев, Ивайло Гедов, Михаил Динков, Стамен Палов (11б). Според заданието на надпреварата освен висока кулата от спагети трябваше да има до пет въртящи се елемента и да е устойчива на земетръс. Възпитаниците на бургаския техникум станаха първенци в конкуренция с 9 отбора от страната. Кулата им бе висока над 210 см, с което бе подобрен миналогодишният рекорд от 149 см. Това е поредният успех на учениците от Строителния, които в последните няколко години се гордеят с първи и втори места от всички професионални състезания в страната.

Състезанието Varna Spagetti Engineering се организира от Варненския свободен университет заедно с Българския съвет за устойчиво развитие. Тази година то се проведе за четвърти пореден път. Надпреварата за креативни умения в строителството няма аналог у нас. Чрез изграждане на конструкции от спагети то тренира уменията на ученици от строителни гимназии от цяла България. Целта е наученото за строителните конструкции да се приложи на практика, а залепените със силиконов пистолет спагети са най-подходящият материал за това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама