Връщат 50 нелегални афганистанци доброволно, други 200 чакат

11:27, 28 ное 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започнала е процедурата по доброволно връщане на 50 нелегални афганистанци. Други 200 ще бъдат върнати след обработка на документите им. Това е докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, на което е обсъдено изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация от увеличения миграционен натиск по границите на България с Турция, съобщиха от правителствения пресцентър.

В съвещанието са участвали председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, оперативното ръководство на МВР, на Главна дирекция „Гранична полиция” и на службите за сигурност. Те уверяват, че ситуацията в бежанския център в Харманли е нормализирана, а изграждането на оградата върви по график. Командированите на място медицински екипи не са установили опасни инфекциозни заболявания, а само хронични заболявания, за които е препоръчано лечение.

Службите са предприели мерки за настаняване на мигранти в други разпределителни центрове. Част от чужденците, настанени в центъра в Елхово, се пренасочват към този в с. Пъстрогор. Той ще бъде реконструиран от отворен в затворен тип. Специализираният дом за временно настаняване на мигранти в Любимец също ще бъде разширен. Там вече са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души.

Предвижда се бивши застави на ГД „Гранична полиция” в района на българо-турската границ да бъдат преобразувани в бежански центрове. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама