Нобелов лауреат ще вземе участие в мащабна международна конференция в Русе

11:44, 28 ное 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 1 декември в Канев Център в Русенския университет ще бъде открита Инициативата за сътрудничество на АСЕМ (Форум "Азия - Европа") "Дунав - Меконг". На пресконференция днес от университетското ръководство изнесоха подробна информация за амбициозното 3-дневно събитие. Участие взеха ректорът на учебното заведение проф. Велизара Пенчева, чл.-кор. проф. Христо Белоев – председател на Общото събрание и председател на Общински съвет - Русе, и доц. Мими Корнажева – директор на БРИЕ.

„Водната свързаност през третото десетилетие“ е темата на петия Диалог за устойчиво развитие в рамките на Инициативата за сътрудничество по реките Дунав и Меконг в тазгодишния форум. Очаква се участие в него да вземат над 100 представители на различни институции от над 15 държави от Европа и Азия. Специален гост ще бъде проф. Вонг Пох (Сингапур), който е част от екипа, отличен с Нобелова награда през 2007 г. за научните разработки в областта на климатичните промени. Ще бъдат разгледани теми, засягащи водната свързаност, зеления растеж, водните ресурси, изхранването и транснационалните зони.

Форумът ще протече в 5 панела, които ще разгледат: 

- Свързаност чрез водата - ще бъдат представени азиатски практики при побратимяването на градове (градове - близнаци), като и евриопейските практики в лицето на Русе и Гюргево - Вода, енергия и храна - двигател на растежа. Ще бъдат представени практиките от водния басейн Меконг в Индокитай - 10-ти по големина в света. Тук презентации ще изнесат представители на Българската академия на науките, както и представители на Бангладеш - една от страните със задълбочаващи се проблеми именно в тази насока.  - Сигурност и рискове - панелът ще включва теми, свързани с природните ресурси и рисковете за бъдещето. Ще бъдат представени добри практики в Австрия, а от българска страна ще бъде обърнато внимание на газовата инфраструктура.  - Вода, енергия, качество на живот - предвидена е дискусия, с модератор нобеловия лауреат проф. Вонг Пох.  - Туризъм и интермодален транспорт - ще се съсредоточи върху перспективите пред водния транспорт и възможностите за туризъм, както и перспективите пред Дунавския басейн и особено край Русе

В края на форума ще бъде подписан и обобщаващ документ, който ще бъде насочен към бъдещите 10 години в сектора. 

След края на конференцията гостите ще имат възможност да се запознаят с местните история, култура, кухня и забележителности. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама