Данъчни измамници отиват в затвора

12:51, 28 ное 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура във Варна постигна две ефективни присъди за двама, избегнали установяването и плащането на ДДС в особено големи размери. Смятаният за двигател на ДДС-измамата Чавдар П. от Велико Търново получи присъда 5 г. лишаване от свобода при строг режим. С присъдата си Варненският окръжен съд постанови и конфискация на една втора идеална част от негов недвижим имот във Велико Търново, съобщи пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Съучастникът му в схемата за източване на ДДС Теодор К. от Варна, който бе признат за виновен и за пране на пари и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, ще търпи наказание 3 години лишаване от свобода при общ режим. Съдът му наложи и глоба от 20 000 лева. Третият участник в схемата Пламен Анг. от Провадия бе признат за виновен за пране на пари и осъден на година и 6 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лева.

46-годишният Чавдар П. като представляващ 6 търговски дружества в съучастие с 47-годишния Теодор К. като съизвършител избегнал установяването и плащането на данъчни задължения – ДДС в особено големи размери, чрез затаяване на истина и потвърдена неистина в подадени справки-декларации за ДДС. Общият размер на приспаднатия неследващ се данъчен кредит е в размер на 573 709 лева. Деянието е извършено в периода 5 март 2013 г. - 14 юни 2013 г. като продължавано престъпление.

Третият в схемата – 37-годишният Пламен Анг., бе признат за виновен за пране на пари и осъден за това, че е получил и държал сумата от 49 000 лева, за която знаел към момента на получаването й, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление, извършено от Теодор К. и Чавдар П.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама