Проверяват Ненчев и Овчаров за незаконно придобити имущества

13:14, 28 ное 16 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Бившият енергиен министър Румен Овчаров и военният министър в оставка Николай Ненчев ще бъдат проверявани от Комисията за незаконно придобито имущество, след като прокуратурата им повдигнат обвинения в безстопанственост, съобщи БНТ.

Овчаров беше обвинен заради АЕЦ „Белене“. В нарушение на Закона за обществените поръчки той е допуснал подписването на споразумението между „Националната електрическа компания“ (НЕК) и руската „Атомстройекспорт“ на 29 ноември 2006 г., докато е бил министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев.

Проектът за строежа на АЕЦ „Белене“ е прекратен през март 2012 г. с решения на правителството на ГЕРБ и на парламента с мотива, че страната ни няма необходимото финансиране за реализацията на ядрения строеж. „Атомстройекспорт" заведе арбитражно дело още преди окончателното прекратяване на строежа, тъй като вече оборудването бе поръчано и до голяма степен изработено. Претенциите бяха за 1,2 млрд. евро, но съдът в Женева призна само половината от тях. Сумата от над 620 млн. евро трябва да бъде платена до 15 декември 2016 г. от НЕК.

Ненчев пък е обвинен заради договорите за ремонт на изтребителите ни с руската "РСК МиГ". През април месец 2015 г. министерството е сключило два редовни договра с "РСК МиГ" за ремонт на 4 бр. двигатели и един агрегат. Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, Ненчев е казал на своя заместник Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МиГ“. Същите указания военният министър продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Според прокуратурата от действията на Ненчев е имало опасност България да загуби въздушния си суверенитет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама