Уникален надпис променя историята на Пловдив и Античния театър

15:14, 28 ное 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надпис от 90-те години на I век от новата ера разкриха и разчетоха археолози на Античния театър. Това означава, че той е с близо 30 години по-стар от досегашните представи, които имаха историците за историческата забележителност. Според настоящите схващания театърът е строен през 116-117 години от II век сл. Хр.  от император Трян. Находката доказва, че театърът е издигнат по времето на император Домициан. Надписът е в чест на Тит Флавии Котис, който според археолозите е и първият градоначалник на Филипопол.

Откритият надпис е най-ранният, който дава нова информация за Античния театър и административните институции на древния Филипопол. Бил е под статуя на Тит Флавий Котис, който е бил първожрец на императорския култ в провинция Тракия. Надписът, който е разчетен от старогръцки от Николай Шаранков, пише буквално нова история на града



"Когато се създава провинция Тракия през 46 год. След Христа столицата е бил град Пиринт, но император Домециан решава, че Филипопол ще получи титлата "метрополия"-град майка на цялата провинция", заяви Николай Шаранков-преподавател в СУ "Св.Климент Охридски" .

"На човека, който е от своите предци, е първенец в провинцията, трикратен първожрец на провинция "Тракия" и градовете в нея, юридически представител на митрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт украси със великолепни сгради родината си", гласи буквално надписът.

"В миналато е имало традиция когато някой е първи архонт или градоначалник да поема сам всички разноски за организираните празници, тържества, игри и пиршества. Тит Флавий Котис е бил три пъти първожрец и архонт", добави Шаранков.



Надписът ще бъде слепен, защото е от две парчета. "Експертна комисия от министерството на културата ще дойде и ние ще предложим надписът да бъде експониран в подземните помещения на сцената, които са почистени и са програмата за консервация и реставрация", заяви археологът Мая Мартинова.

За съжаление самата статуя на първия градоначалник на Пловдив Тит Флавии Котис не е запазена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама