Полагат се необходимите грижи за удължаване живота на Стария бряст, обяви специалист

15:31, 28 ное 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Текущите грижи за Стария бряст в Сливен чрез торене, поливане, окопаване и др. не са спирали през годините. Това, което се прави от 2015 г., са необходимите укрепителни и възстановителни дейности, обясни Емилия Кючукова, ландшафтен архитект в Община Сливен. Тя посочи, че някои от тези дейности изискват период на покой за дървото, а други - период на вегетация. Поради това за стабилизирането на Стария бряст работата е започнала през лятото на 2015 г. и завършва през есента на 2016 г.

Мероприятията по поддържане жизнеността на Стария бряст в Сливен, които се проведоха в неделя, бяха окончателните от серия дейности, извършени от специалисти от Лесотехнически университет, които са започнали от лятото на 2015 година. Тези дейности обхващат санитарна резитба на дървото и намаляване обема на короната, с третиране на всеки отрез с препарат и запечатване с боя, укрепване на останалите клони с въжета тип „кобра”, трикратна ваксинация срещу трахеомикоза,  почистване на хралупата и подмяна на запечатващите материали, като се осигури необходимата аерация,  полагане в основата на ствола на пясъчно легло, което да предотврати развиването на гнилостните процеси и инсталиране на дендрометър, който да следи жизнените функции на дървото.

"С дейностите беше направено всичко възможно, за да се удължи живота на Стария бряст", посочи Емилия Кючукова. Тя допълни, че предстои специалистите да изпратят препоръки за последващата специфична поддръжка – затягане на въжетата, отчитането на нарастването и последващите от това дейности и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама