Варненски прокурори ще четат лекции на ученици

16:56, 28 ное 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от варненското Средно училище „Св. Климент Охридски“ ще слушат лекции, изнесени от прокурори от Районната прокуратура във Варна. Инициативата е част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която се реализира по споразумение между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Основните цели са обогатяване на познанията на учениците за статута, структурата на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване степента на спазване на законите, съобщи говорителят на Районната прокуратура във Варна.

Държавните обвинители ще влизат в часа на класа и ще изнасят безвъзмездно лекции на разнообразни теми - разделение на властите според Конституцията на Република България, функциите на съдебната власт, структура на съдебната система, Висш съдебен съвет; запознаване с професиите съдия, прокурор, следовател и статута на магистратите; защита правата на децата чрез съдебните институции, превенция и защита от детско насилие; превенция срещу употребата на наркотични вещества; децата и компютърните престъпления; възпитателни мерки за деца при противообществени прояви; превенция срещу хулигански прояви на непълнолетни; трафик на хора и др.

Лекциите започват през декември. Преобладаващата част от срещите са предвидени за втория учебен срок, като в програмата са предвидени и информационни посещения в сградата на Районния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама