Сметната палата провери приходите и разходите на участниците в местните избори през миналата година

17:03, 28 ное 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Сметната палата провери какви приходи са получили и какви разходи са направили 204 местни коалиции от партии и 50 инициативни комитети за предизборната кампания за изборите за общински съветници и кметове през 2015 г. , съобщиха от одитния орган.

В проведените на 25 октомври избори за общински съветници и кметове в област Разград са взели участие 13 инициативни комитета. Одит за съответствие е извършен на три инициативни комитета с декларирани приходи, разходи и поети задължения на стойност над 1 000 лв. Това са инициативните комитетите за издигане кандидатурите на Ремзи Халилов, Денчо Бояджиев и Теодор Ролев. Общият размер на финансирането на предизборните кампании по отчетите на 3-те инициативни комитета е 50 681 лв.

Отчетените приходи за финансирането на предизборната кампания на

ИнК „Ремзи Халилов Юсеинов” са в размер на 24 900 лв., от които 10 000 лв. - дарения от физически лица, 10 000 лв. - предоставени средства от един издигнат кандидат и 4 900 лв. - предоставени средства от член на инициативния комитет.Установените при одита приходи съответстват на отчетените от Инициативния комитет и на изискванията на ИК, посочват от Сметната палата.

Във връзка с предизборната кампания Инициативнияткомитет е извършил разходи в размер на 24 785 лв., като те съответстват на представените счетоводни документи. Установени са три разхода над 1 000 лв., които не са извършени по банков път, в нарушение на изискването на ИК.

Отчетените приходи за финансирането на предизборната кампания на

ИнК „Денчо Стоянов Бояджиев” са в размер на 25 500 лв., като издигнатият кандидат предоставя целия размер на средства. Установените при одита приходи съответстват на отчетените от Инициативния комитет и на изискванията на ИК.

Извършените разходи са в размер на 19 196 лв., като средствата са разходвани за осигуряване на масови прояви, разходи за печатни, електронни медии, наеми на помещения и други. Разходите съответстват на отчетените и на изискванията на ИК, посочват от одитния орган.

Отчетените приходи за финансирането на предизборната кампания на

ИнК „Теодор Борисов Ролев” са в размер на 6 700 лв., от които 6 000 лв. - предоставени средства от един издигнат кандидат и 700 лв. предоставени средства от членове на инициативния комитет. Тука също няма несъответствия и приходите съответстват на отчетените от Инициативния комитет и на изискванията на ИК. Извършените разходи са в размер на 6 700 лв. и те съответстват на отчетените и на изискванията на ИК.

В проведените на 25 октомври 2015 година избори за общински съветници и кметове в област  Разград са взели участие две местни коалиции – „Време за промяна” и „Кауза Разград”. Одит за съответствие е извършен на двете местни коалиции, тъй като са декларирали приходи, разходи и поети задължения на стойност над 1 000 лв.

Общият размер на финансирането на предизборните кампании по отчетите на 2-те местни коалиции от област Разград, включени в обхвата на одита, е 7 696 лв.

Отчетените приходи за финансирането на предизборната кампания на МК „Време за промяна” са в размер на 5 256 лв., предоставени парични средства от издигнатия кандидат от местната коалиция. От извършената насрещна проверка на приходите на местната коалиция на обща стойност 4 552 лв., по информацията, предоставена от доставчици на стоки и услуги в Сметната палата, е установено несъответствие между отчетените и предоставените непарични средства от кандидата в размер на 4 552 лв. Установените приходи не съответстват на отчетените, като следва да се завишат и са на обща стойност 9 808 лв. Размерът на предоставените непарични средства не е отразен в отчета на местната коалиция и в приложенията към него.

Извършените разходи са в размер на 5 256 лв. Установеният общ размер на финансиране на предизборната кампания е 9 808 лв. – отчетени разходи в размер на 5 256 лв. и неотчетени предоставени непарични средства от кандидат в размер на 4 552 лв.

Отчетените приходи за финансирането на предизборната кампания на МК „Кауза Разград” са в размер на 2 441 лв., от които 1 340 лв. – дарения от физически лица и 1 101 лв. - предоставени средства от издигнати кандидати на местната коалиция. Установените при одита приходи съответстват на отчетените от местната коалиция и на изискванията на ИК. Извършените разходи са в размер на 2 440 лв., като те съответстват на отчетените и на изискванията на Изборния кодекс.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама